Czy firma windykacyjna ma obowiązek dostarczyć pełnomocnictwo?

• Autor wątku Autor wątku Apl_Adw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Apl_Adw

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam

Mam kredyt w banku. Już przy niewielkim opóźnieniu w płatnościach bank ten zlecał firmom windykacyjnym, by prowadziły przeciwko mnie czynności windykacyjne. Ku mojemu zdziwieniu raz dzwoniła do mnie jedna firmy, potem inna, a za jakiś czas kolejna. Napisałem w końcu do banku pismo, aby wskazał, kogo upoważnił do reprezentacji. Bank odpisał wymieniając 3 podmioty.

Po tygodniu od otrzymania pisma zadzwoniono do mnie z następnej firmy windykacyjnej. Poinformowałem wówczas, że z informacji, które mam, nie są oni upoważnieni do kontaktu ze mną. Poprosiłem o przesłanie pełnomocnictwa, ale w odpowiedzi usłyszałem, że nie mają obowiązku go przesyłać.

Jak to właściwie jest? Pytam też dlatego, że pracownik tej ostatniej firmy chciał, abym mu wskazał podstawę prawną żądania pełnomocnictwa. Jeśli ktoś kojarzy taki przepis, to będę zobowiązany.

Przeglądałem przepisy w k.c. o pełnomocnictwie, ale nic o obowiązku jego doręczenia nie znalazłem.

Pozdrawiam serdecznie

Przed wykonaniem telefonów firma windykacyjna powinna wysłać do Pana pismo (najczęściej wezwanie do zapłaty) i do niego zapewne będzie załączone pełnomocnictwo.

Jak długo są to jedynie rozmowy telefoniczne, trudno mówić o jakichś sformalizowanych działaniach firmy windykacyjnej.

Powrót