Czy firma windykacyjna ma takie prawo?

• Autor wątku Autor wątku samantha313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samantha313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, dostalam dzis pismo z pewnej firmy windykacyjnem Ixxxxx Jxxxx. Sprawa dotyczy jakiegos tam niezaplaconego rachunku - nieistotne. Chodzi o to, ze w pisme tym zostalam pouczona ile czasu mam na splate dlugo,zawarta jest tez informacja, ze jesli w danym okresie nie ureguluje tych zaleglosci to moj dlug zostanie gdziestam sprzedany a moje dane trafia do internetu,telewizji i na wszystkie listy dluznikow. Nie dokonca wiem czy mam te pogrozki traktowac powaznie, czy firma windykacyjna faktycznie ma prawo.ujawnic moje dane w wyzej opisany sposob? Nie wydaje mi sie, aby to bylo w pelni zgodne z prawe (mam tu na mysli i forme w jaki chca to zrobic i sam fakt w jaki probuja sciagnac dlug). Jak to wyglada od strony prawnej? Czy ja moge ich trosze postraszyc jakimis paragrafami? Bo mam dzika ochote utrzec im nosa jesli to ci wypisuja w tym pismie jest niezgodne z prawem.

Zgodne z prawem, więc oczywiście ich nie postraszysz. Inna sprawa, czy im wierzyć. Z telewizją itp. oczywiście bzdura (nie opłaci się wykupić ogłoszeń). Za to wszelkie giełdy długów, listy dłużników, dalsza sprzedaż wierzytelności itd., to jak najbardziej prawda.

albo im zapłać, albo się po prostu przyzwyczaj bo to początek pisemek i telefonów

Powrót