Czy gratisy przedłużają umowę?

• Autor wątku Autor wątku lusi79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lusi79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Jestem tu nowym użytkownikiem. Jeśli temat nie jest w tym dziale proszę o przeniesienie. Szukałam takiego zapytania, ale nie znalazłam.

Przedstawię sprawę.
W kwietniu 2013 roku podpisałam umowę z firmą internetową na okres 24 miesięcy to znaczy do końca kwietnia 2015 roku.
Firma, aby obniżyć koszty opłaty miesięcznej 50 zł - abonament, zrobiła gratisy, jeśli płacisz za 5 miesięcy z góry to 6 miesiąc jest gratis.
Oferta atrakcyjna. Jeśli polecisz komuś firmę i ta osoba to potwierdzi masz 3 miesiące gratis.
Oferta atrakcyjna.
Zbliża się koniec umowy. Wysłałam do firmy rezygnację, a tu zaczęly się telefony od firmy, że nie można zrezygnować, bo każdy miesiąc gratis przedłuża umowę. Tych gratisów miałam chyba 8. Płaciłam zawsze za pół roku z góry. Poleciłam firmę.

Właśnie znalazłam pkt 6 umowy w którym napisano:
Okres trwałości przyznanych ulg wydłuża ilość darmowych okresów rozliczeniowych (miesięcy) otrzymanych przez użytkownika przy podpisaniu umowy oraz darmowych okresów rozliczeniowych otrzymanych w trakcie ich trwania.

Czy jest takie prawo, aby zamieścić taką adnotację?:confused:

Czy mogę bez konsekwencji zrezygnować z tej umowy, z końcem upływu 24 miesięcy?::wow:

Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedź.:help:

Ostatnia edycja:
lusi79 napisał:
Okres trwałości przyznanych ulg wydłuża ilość darmowych okresów rozliczeniowych (miesięcy) otrzymanych przez użytkownika przy podpisaniu umowy oraz darmowych okresów rozliczeniowych otrzymanych w trakcie ich trwania.
Bez sensu jest ten zapis....

Okres przyznanych ulg... [powiedzmy że przyznano 1 miesiąc]... wydłuża ILOŚĆ DARMOWYCH miesięcy...[nie da się wydłużyć ilości, można ją zwiększyć, to tak jakby chcieli wydłużyć darmowy miesiąc rozliczeniowy]...darmowych miesięcy otrzymanych podczas trwania umowy.

Jeśli okres ulgi to 30 dni, to wydłużono ilość darmowych miesięcy, więc teraz masz dodatkowo 30 darmowych miesięcy za każdy miesiąc ulgi :confused:

Upraszczając: ilość przyznanych ulg (miesięcy) zwiększa ilość DARMOWYCH miesięcy przyznanych podczas trwania umowy....:cool:

Ciesz się umową za darmo przez dodatkowy okres równy ilości otrzymanych darmowych już miesięcy :confused:

nomnes napisał:
Bez sensu jest ten zapis....

Okres przyznanych ulg... [powiedzmy że przyznano 1 miesiąc]... wydłuża ILOŚĆ DARMOWYCH miesięcy...[nie da się wydłużyć ilości, można ją zwiększyć, to tak jakby chcieli wydłużyć darmowy miesiąc rozliczeniowy]...darmowych miesięcy otrzymanych podczas trwania umowy.

Jeśli okres ulgi to 30 dni, to wydłużono ilość darmowych miesięcy, więc teraz masz dodatkowo 30 darmowych miesięcy za każdy miesiąc ulgi :confused:

Upraszczając: ilość przyznanych ulg (miesięcy) zwiększa ilość DARMOWYCH miesięcy przyznanych podczas trwania umowy....:cool:

Ciesz się umową za darmo przez dodatkowy okres równy ilości otrzymanych darmowych już miesięcy :confused:

Okres trwałości przyznanych ulg wydłuża SIĘ O ilość darmowych okresów rozliczeniowych (miesięcy) otrzymanych przez użytkownika przy podpisaniu umowy oraz darmowych okresów rozliczeniowych (MIESIĘCY) otrzymanych w trakcie JEJ trwania.

Przepraszam, źle napisałam wcześniej "ich", a powinno być "jej".:help:
Moje pytanie to:
Czy mogę zrezygnować z końcem 24 miesięcy trwania umowy?

Umowa została zawarta w kwietniu 2013r.
Zapis z umowy:
Okres trwałości przyznanych ulg wynosi 24 miesięcy począwszy od daty wykonania instalacji tzn. 01.05.2013

Przedstawiciel firmy powiedział mi, że ilość miesięcy przyznanych ulg wydłużył mi umowę i muszę czekać te 8 miesięcy. Jeśli teraz np. zapłaciłabym znowu za 5 miesięcy z góry, to znowu wydłuży mi się o 1 miesiąc i tak w kółko.
Czy takie zapisy są zgodne z prawem?

Czy mogę zrezygnować z końcem 24 miesięcy trwania umowy?

lusi79 napisał:
Okres trwałości przyznanych ulg wydłuża SIĘ O ilość darmowych okresów rozliczeniowych
Masz w umowie definicję "ulgi"?

nomnes napisał:
Masz w umowie definicję "ulgi"?

Tak w umowie jest zapis "ulgi".
Może dlatego, bo abonament niby powinien kosztować 150 zł, ale jest ulga i kosztuje 50 zł przez okres 24 miesięcy.
pkt 5 umowy
"Okres trwałości przyznanych ulg wynosi 24 miesięcy począwszy od daty wykonania instalacji (kwiecień 2013)."
Umowa też jest na 24 miesiące
punkt następny umowy
" W przypadku zerwania umowy przed jej upływem ( termin wynikający z punktu 5) użytkownik zobowiązuje się do zwrotu przyznanych ulg"

To teraz w końcu jak ja mam to rozumieć? do kiedy mam tą umowę? plus te 8 miesięcy?

Ostatnia edycja:
Czy w umowie jest definicja ulgi?
Czy w umowie jest definicja trwałości przyznanej ulgi?
Czy w umowie jest jasno wskazane na ile jest ona zawarta? Jeśli tak to zacytuj...

nomnes napisał:
Czy w umowie jest definicja ulgi?
Czy w umowie jest definicja trwałości przyznanej ulgi?
Czy w umowie jest jasno wskazane na ile jest ona zawarta? Jeśli tak to zacytuj...

OK. Już wiem o co chodzi.

W umowie nie ma definicji ulgi.
Do umowy jes dołączony regulamin w którym nie ma definicji ulgi.
Jest również kartka z cennikiem usług w której nie ma definicji ulgi, tylko tabelki "wartość bez umowy promocyjnej - 150zł" i "wartość przy umowie promocyjnej - 50 zł".

Nie ma również nigdzie definicji trwałości przyznanej ulgi.

a teraz z umowy dokładny cytat:
Umowa promocyjna zawarta w dniu 17.04.2013

(paragraf)& 3
1. Wykonanie instalacji w lokalu Użytkownika i włączenie jej do sieci nastąpi w terminie - 01.05.2013
a) Ilość darmowych okresów rozliczeniowych (miesięcy) wynikających z aktualnej promocji - 4 miesiące

5) Okres trwałości przyznanych ulg wynosi 24 miesięcy począwszy od daty wykonania instalacji zawartej w &3 pkt 1

(paragraf)& 4
1. W przypadku zerwania umowy przed jej upływem (w terminie wynikającym z &3 pkt 1 i pkt 5) Użytkownik zobowiązuje się do zwrotu przyznanych ulg w postaci pokrycia różnicy między podstawową wartością opłaty instalacyjnej, a opłatą promocyjną opłaty instalacyjnej oraz różnicę podstawowych wartości abonamentów od abonamentów promocyjnych licząc od dnia rozpoczęcia trwania umowy do jej zakończenia. Wartość opłaty instalacyjnej i opłat abonamentów określone są w Cenniku.

(paragraf)& 5
W trakcie trwania Umowy Użytkownik uprawniony jest do:
- korzystania z ulgi od podstawowych wartości opłaty instalacyjnej do wartości zawartej w załączonym cenniku
- korzystania z ulgi od podstawowych wartości opłaty abonamentowej do wartości zawartej w załączonym cenniku.

(paragraf)&6
Okres trwałości przyznanych ulg wydłuża się o ilość darmowych okresów rozliczeniowych (miesięcy) otrzymanych przez użytkownika przy podpisaniu umowy oraz darmowych okresów rozliczeniowych (miesięcy) otrzymanych w trakcie jej trwania.

(paragraf) & 8
Umowa zawierana jest na czas nieokreślony a użytkownik ma możliwość zakończenia jej na zasadach opisanych w Umowie i Regulaminie.
Po upływie okresu trwałości przyznanych ulg z &3 pkt 5 czas trwania umowy nie zmienia się, a aktualnymi stają się podstawowe wartości opłat.

Zapis z regulaminu:
Dział I - postanowienia ogólne
&3 pkt 17
Zerwanie umowy - zakończenie umowy przed ustalonym w umowie terminem trwałości przyznanych ulg skutkujące koniecznością zwrotu przyznanych ulg przez klienta podczas trwania umowy.

Dział V - rozwiązanie umowy
& 19
Umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze stron w formie pisemnej pod rygorem nieważności z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego.

Ja im wysłałam pismo na początku lutego.

Głównie chodzi mi o to, czy można takie kruczki stosować w umowie.
Czy przepisy gdzieś mówią o tym, że ulga to ulga i ona nie przedłuża umowy. Nie u nich w regulaminie, a w prawie ogólnym.:wow:

Dziękuję za zainteresowanie: nomnes :)

Ostatnia edycja:
Powrót