Czy hurtownik u którego zaopatruję się w towar może zabronić mi handlu na allegro?

• Autor wątku Autor wątku piokooko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piokooko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,
Mam pytanie, czy hurtownik u którego zaopatruję się w towar może zabronić mi sprzedawania tego towaru na allegro (pod rygorem sądowym)?
Dodam, że nie podpisywałem żadnej umowy o zakazie handlu przez internet oraz nie podpisywałem umowy współpracy między naszymi firmami, po prostu zakupiłem towar u hurtownika i mam na niego fakturę.
Sam hurtownik nie handluje tym towarem na allegro, więc dlaczego ja miałbym nim nie handlować?

Proszę o pilną pomoc,
Piokooko

Proszę hurtownika zapytać na jakiej podstawie chce zabronić handlu na allegro towarami które sprzedaje :) Z Pana opisu wygląda to na normalne zasady handlu i trudno zgadywać co hurtownik ma na myśli.

Proszę zobaczyć czy nie są zakazane przez regulamin Allegro (obrót tymi towarami).

Hurtownik ma już swoich odbiorców, którzy handlują na allegro i nie chce kolejnych, powiedział, że chce rozwinąć normalną sprzedaż w punktach (sklepach) a nie przez allegro.
Mam swój sklep od niedawna i sprzedaję ten towar w sklepie, lecz wystawianie aukcji na allegro jest dla mnie reklamą i dodatkowym zarobkiem.
Kiedy do mnie zadzwonił powiedział, że mam aukcje usunąć, a jeśli nie usunę zrobi to portal allegro.
Towar, którym handluję nie jest zakazany przez allegro, jest to odzież - kurtki, płaszcze itp.

Proszę o opinie

Jeśli żaden zapis umowny między Państwem nie zakazuje takich praktyk to nie widzę w tym nic złego. Hurtownik oczywiście może zastrzec aby tymi rzeczami na Allegro nie handlować.. ale to przed transakcją, a nie po jej dokonaniu i w umowie.

Spotkałem się z podobną dyskusją podczas prezentacji produktów dla firm instalacyjnych. Zawsze ściemniają że to w celu ochrony rynku, utrzymania klienta itp.
Oficjalnie nie mogą zabronić sprzedawać, a nawet nie mogą nie sprzedać dla określonej firmy, bo to podpada pod kodeks handlowy. Nieoficjalnie możesz się pożegnać z upustem, co może oznaczać że będziesz miał wyższe ceny i być może nie będzie opłacało się sprzedawać.

Powiedź mu niech się ciągnie i spada na drzewo! Hurtownicy sami handlują bezpośrednio na allegro i żeby nie stracić zysku zakazują tego sklepom. bardzo popularne w dziejszych czasach, żadnej umowy nie podpisywałeś więc pan hurtownik może possac co najwyżej i nie ma nic do gadania. jeżeli będzie cie nękał to moge cie reprezentować w sądzie.

To forum prawne a nie medyczno-przyrodnicze, więc jak doradzać komuś co ktoś ma zrobić to proszę się zamykać w ramach prawnych.

A za chęć świadczenia usług w realu zaraz można nie tylko ostrzeżenie dostać.

Powrót