Czy istnieje taka forma umowy ktora przelewa prawa na inna osobe a nie jest oplacana?

• Autor wątku Autor wątku 1024
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1024

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Kolega pisze mi aplikacje, na koniec chcialbym podpisac umowe w ktorej moj kolega zrzeka sie wszelkich praw do aplikacji oraz kodu źródłowego.

Czy jest jakakolwiek forma umowy pomiedzy osobami fizycznymi ktora uwzglednia te rzeczy bez zapłaty ?

Załozmy ze kolega robi to za darmo ale przekazuje mi wszelkie prawa do tego co dla mnie stworzył. Czy jest taka mozliwosc ? Czy moze zawsze musi byc zdeklarowana kwota itd ? Czy musi to byc wlasnie umowa o dzielo z przeniesieniem praw ? Są jakies inne mozliwosci ?

1024 napisał:
Załóżmy ze kolega robi to za darmo ale przekazuje mi wszelkie prawa do tego co dla mnie stworzył. Czy jest taka możliwość ? Czy może zawsze musi być zdeklarowana kwota itd ? Czy musi to być właśnie umowa o dzieło z przeniesieniem praw?
Może być w zasadzie dowolnie - to kwestia waszego dogadania się . Napisanie programu, a przeniesienie majątkowych praw autorskich do niego to dwie niezależne sprawy - może być to realizowane w jednej umowie - może w dwóch niezależnych....

Jeśli nie chcecie umowy dzieło - to może być tylko przeniesienie majątkowych praw autorskich - jedyne ważne ograniczenie - umowa ta musi być w formie pisemnej, bo tak wymaga tego USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - Art.53. A co do wynagrodzenia - to kwestia umowna pomiędzy wami - może być bez wynagrodzenia - wtedy z punktu widzenia US byłaby to zapewne darowizna, ale to już inna historia.

_chris_ napisał:
Może być w zasadzie dowolnie - to kwestia waszego dogadania się . Napisanie programu, a przeniesienie majątkowych praw autorskich do niego to dwie niezależne sprawy - może być to realizowane w jednej umowie - może w dwóch niezależnych....

Jeśli nie chcecie umowy dzieło - to może być tylko przeniesienie majątkowych praw autorskich - jedyne ważne ograniczenie - umowa ta musi być w formie pisemnej, bo tak wymaga tego USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - Art.53. A co do wynagrodzenia - to kwestia umowna pomiędzy wami - może być bez wynagrodzenia - wtedy z punktu widzenia US byłaby to zapewne darowizna, ale to już inna historia.

Witam
Dziekuje za odpowiedz. Czy moglbym jeszcze prosic jakiegos konkretnego linka do takiej umowy ?

Chce prosciej mowiac podpisac taka umowe pisemnie z kolegą, dostac aplikacje, otrzymac tym samym wszelkie prawa na przyszlosc do całej aplikacji i kodu.

To co pisze pan dalej - darowizna - wprowadza u mnie stan zapytania :) Bo to w zasadzie moze byc za darmo i za wynagrodzenie.

Problem lezy w tym ze po podpisaniu standardowej umowy o dzieło z przeniesieniem praw - jako amatorzy tematu nie wiemy kto ma zapłacic podatek, kiedy sie to płaci itd.

Mi wydaje sie ze to jest zeznanie podatkowe ktore pod koniec roku sie daje do urzedu ale moge sie mylic bo sprawy umów są mi obce to moja pierwsza umowa na tego typu sprawy.

Powrót