Czy jak mam adres do doręczeń elektronocznych mogę odmówić odbioru przesyłki polecone

• Autor wątku Autor wątku renaultclio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renaultclio

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Mam adres do doręczeń elektronicznych oraz ePUAP. W piątek znalazłem w skrzynce pocztowej awizo do mnie. Najprawdopodobniej jest to decyzja o podatku od nieruchomości (sąsiad też miał awizo). Na 100 % bedę wiedział dopiero w poniedziałek jak będzie czynna poczta. Pod koniec grudnia była podwyżka za śmieci, którą otrzymałem listem poleconym. Po tym napisałem do Urzędu Gminy przez ePUAP, żeby wszelką korespondencję do mnie wysyłali na adres e-doręczeń lub ePAUP. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Wcześniej zawsze wcześniej pisałem do UG żeby decyzję o podatku od nieruchomości wysyłali przez ePAUP no i wysyłali.

Czy jeżeli to awizo dotyczy przesyłki z decyzją o podatku od nieruchomości to mogę odmówić jej przyjęcia? Niech UG wyśle przez e-doręczenia. E -doręczenia mają przecież pierwszeństwo przez listem poleconym.

Takie niespodziewane awiza psują humor człowiek odchodzi od zmysłów zwłaszcza, że jest weekend, a poczta czynna dopiero w pon od 14:00.

Dołączam się do pytania.
Założyłam adres do e-doręczeń (w styczniu), gmina przysłała decyzję o podatku od nieruchomości pocztą na adres, pod którym mnie nie było (data wysłania połowa lutego) i z pewnością list do nich już wrócił. Wszędzie piszą, że dla samorządów używanie e-doręczeń jest obowiązkowe, jak widać nie sprawdzili że obywatel ma tę skrzynkę - i pytanie - co powinnam zrobić, żeby mi tę decyzję ponownie przysłali na e-doręczenia. Na jaki przepis się powołać?

Wszędzie piszą, że dla samorządów używanie e-doręczeń jest obowiązkowe
To źle czytałaś. Wszędzie piszą że do końca roku 2025 obowiązuje okres przejściowy, gdzie urząd ma czas na wdrożenie systemu e-doręczeń.

Powrót