Czy jak wyrobie sobie Polskie prawo jazdy z Angielskiego, to moge miec i dwa ?

• Autor wątku Autor wątku i3arty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

i3arty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Chcialem sobie wyrobic prawo jazdy z angielskiego na polskie, pisze ze tylko jest potrzebne ksero mojego angielskiego.
Czyli jak wyrobie i dostane polskie to mam 2 prawa jazdy ktore moge uzywac?

Dzieki za pomoc !

Witam, a jak Ci zatrzymają polskie prawko to mógłbyś póżniej korzystać z angielskiego? Chyba na zdrowy rozum to jest nielogiczne.

Składasz kopie dokumentu, a przy odbiorze zwracasz oryginał. Nie możesz posiadać dwóch dokumentów uprawniających do kierowania pojazdami.

Jedynie możesz dodatkowo wnioskować o międzynarodowe prawo jazdy, które jest oddzielnym dokumentem wydawanym do normalnego prawa jazdy.

No w sumie, Chcialem miec polskie w razie czego jakby brexit nie wyszedl dobrze, zebym mogl w razie czego uzywac go w europie ale w sumie watpie ze bedzie tak ze UK prawo jazdy nie dzialalo w Europe, wiec chyba zostane przy tym uk.
Dzieki za odpowiedz

Rafee napisał:
Chyba na zdrowy rozum to jest nielogiczne.
To prawda, ale na rozum ustawodawcy również:
Kierowca może posiadać tylko jedno ważne prawo jazdy. Przepis ten nie dotyczy międzynarodowego prawa jazdy oraz krajowego prawa jazdy osoby, o której mowa w art. 10 ust. 3.
W tym podkreślonym chodzi o osoby o statusie "dyplomaty" - tak najoględniej się wyrażając. Może spełniasz to kryterium i będziesz mógł posiadać dwa PJ :cool: No ale znowu najoględniej - będąc tą osobą, to nic Ci nie grozi za jazdę bez prawka. Mandatu nie dostaniesz, do więzienia nie pójdziesz... Ależ się rozpisałem :mad:

Powrót