Czy jeśli chcę zaskarżyć część orzeczenia, to reszta jego treści będzie prawomocna?

• Autor wątku Autor wątku Liaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Liaa

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,

czy jeśli chcę zaskarżyć część orzeczenia, to reszta jego treści będzie prawomocna?

Z góry dziękuję tym, którzy odpowiedzą.

Pisząc odwołanie nazywane apelacją, podaję się w jakiej części chce się wyrok zaskarżyć, Sąd pierwszej instancji podał w sentencji, a więc co orzeka i do tego powinna się Pani odnieść.

Podając przykład, Sąd orzeka:

1. Przyznać od firmy PZU odszkodowanie w kwocie 5000 zł
2. Przyznać odsetki w wysokości 200 zł, począwszy od dnia złożenia pozwu do Sądu

Pani się nie podoba suma odszkodowania, więc w apelacji podaje Pani, że zaskarża wyrok w punkcie 1 dotyczącym kwoty odszkodowania na 5000 zł i następnie o co Pani wnosi, czy o zmianę wyroku Sądowego w ten sposób, że chcę Pani, aby Sąd II instancji rozpatrując apelację zmienił wysokość odszkodowania z kwoty 5000 zł na wyższą i o jaką Pani wnosi.

W uzasadnieniu wyjaśnia Pani swoje stanowisko, dlaczego uważa Pani, że Sąd zasądził zbyt małą kwotę odszkodowania.

Odpowiadając jeszcze na pytanie dotyczące reszty orzeczenia. Jeśli jest termin do wniesienia apelacji 14 dniowy i w tym terminie wniesie Pani apelację, to wyrok jest nieprawomocny jeszcze, chyba, że jakiemuś pkt z wyroku nadano rygor natychmiastowej wykonalności np. jakaś grzywna takie orzeczenie jest nieprawomocne i oczekuje się na rozstrzygnięcie Sądu II instancji. Wtedy jeśli Sąd II instancji stwierdzi, że zgadza się z Panią to zmienia ten wyrok w części dotyczącej odszkodowania i np. podwyższa to odszkodowanie, a pozostałej części utrzymuje zaskarżony wyrok w mocy. Tym samym wszystkie inne punkty z orzeczenia stają się prawomocne.

Powrót