Czy jest możliwość wyjazdu do Polski?

• Autor wątku Autor wątku twojwrogx3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

twojwrogx3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Otóż mam problem. Tydzien temu przyjechałam do Niemiec szukać pracy, zarejstrowałam się juz w jobcenter, AOK, zameldowanie juz mam. Chciałabym wyjechac do Polski na sylwestra, pieniądze z urzedu miasta otrzymam dopiero po nowym roku. Słyszałam, ze nie ma możliwosci wyjazdu przez 3miesiace z kraju, ale nie wiem czy to prawda. Czy jest jakas szansa, ze bd mogla wyjechac na tydzien na sylwestra do Polski?Nie mam pracy jeszcze, dlatego pytam, czy jest taka możliwośc.

Proszę o pomoc.

Nie znam sie na prawie ale troche mnie szokuje Twoje pytanie. Jakie przepisy moga tego zabraniac o czym piszesz?:o

Dowiedziałam sie, że jeżeli moim rodzicom przyznali kindergelt, a mieszkam z nimi, to jeżeli wyjade bez zgody urzędu im zabiorą pieniądze. Podobno jest tak, ze jest 3miesięczny nadzor, ze nie można wyjezdzac..

Nie wiem czy tak jest, czy tata poprostu nie chce, żebym wyjeżdzała, bo boi sie, że nie wróce, ale powiedział mi, że będe dostawala pisma z urzędu zeby sie wstawiać, a jeżeli się nie wstawie, będa konkretne konsenkwencje.

Osoby zarejestrowane w urzedzie pracy jako "bezrobotne" i otrzymujace zasilek, musza byc "do dyspozycji rynku pracy" = siedziec na miejscu w gotowosci natychmiastowego podjecia pracy, gdy dostana oferte. W zwiazku z tym nie moga sobie jedzic wg wlasnego widzimiesie poza miejsce zameldowania. Generalnie przysluguje im taki sam 3-4tygodniowy urlop NA ROK, jak osobom pracujacym, ale musza go zglosic wczesniej w urzedzie pracy.

Poniewaz osoba pracujaca tez nie ma prawa do urlopu od pierwszego dnia pracy, tylko musi sobie najpierw wypracowac, przypuszczam, ze te 3 miesiace biora sie stad, ze dopiero po 3 miesiacach nabierasz prawa do kilkudniowego urlopu, nawet bedac na zasillku.

Ale to ci powiedza w Urzedzie Pracy konkretnie, jak sie ich zapytasz

Powrót