Czy jest możliwy brak informacji w KRK na temat skazanego?

• Autor wątku Autor wątku praffniczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

praffniczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Pytanie jak w temacie. Prawomocnie skazany z wyrokiem w zawieszeniu popełnia kolejne przestępstwo przed upłynięciem okresu próby (zawieszenie było na 4 lata). Okazuje się, że nie figuruje w KRK. Czy jest to możliwe? Nie znalazłam podstawy prawnej dla takiej sytuacji, więc sądzę, że ktoś popełnił błąd (w domyśle sąd I instancji albo prokurator).
Proszę oświećcie mnie jaka może być tego przyczyna i co można z tym zrobić.

A który wyrok nie figuruje?

Co do zasady KRK powinien mieć aktualne dane ale nie da się wykluczyć, że ktoś mógł popełnić błąd (przeoczenie) i nie wysłać informacji o wyroku do KRK, albo np. informacji jeszcze nie wprowadzono do systemu.

Jeśłi chodzi o zarządzenie wykonania kary w pierwszej sprawie z powodu nowego przestępstwa to brak wpisu w KRK tego nie wyklucza. Sądowi wystarczy że sobie sprowadzi odpis tego nowego wyroku.

To może opiszę dokładnie stan faktyczny, bo sprawa jest nieco skomplikowana. Najpierw wyrok za rozbój, 2 lata w zawieszeniu na 4. Przed upływem okresu próby ta sama osoba popełniła kolejne przestępstwo. Wyrok miał być "odwieszony", ale dwa razy odroczono jego wykonanie na 6 miesięcy. Po tym okresie wniesiono o ponowne zawieszenie. Na rozprawie sąd wydał znów wyrok 2 lata w zawieszeniu na 4. I znów przed upływem okresu próby ta sama osoba popełniła przestępstwo, tym razem jechała po pijanemu. Podobno po popełnieniu przestępstwa prokurator skierował zapytanie do KRK i okazało się, że ta osoba tam nie figuruje. Co więcej, trzy miesiące po tym zatrzymaniu ta sama osoba znów została zatrzymana za jazdę po pijanemu. I znów okazało się, że nie ma jej w KRK. W tym ostatnim przypadku już minął okres próby 2/4, ale na pewno nie minęło 6 miesięcy, w których nie dochodzi jeszcze do zatarcia skazania.

Zakładam zatem, że skoro od wyroku minęło już 4 lata, to w KRK powinni go wprowadzić. Co można z tym dalej zrobić? Czy to oznacza po prostu, że ta osoba ma fuksa?

praffniczka napisał:
Wyrok miał być "odwieszony", ale dwa razy odroczono jego wykonanie na 6 miesięcy.

Skoro karę odraczano to wcześniej prawomocnie zarządzono jej wykonanie (czyli ją "odwieszono").

Zakładam zatem, że skoro od wyroku minęło już 4 lata, to w KRK powinni go wprowadzić. Co można z tym dalej zrobić? Czy to oznacza po prostu, że ta osoba ma fuksa?

Zależy co masz na myśli i co chcesz osiągnąć.

kadi napisał:
Skoro karę odraczano to wcześniej prawomocnie zarządzono jej wykonanie (czyli ją "odwieszono").

No tak, racja. Napisałam o tym dlatego, że może jest jakiś wyjątek z KRK jeśli dochodzi do odroczenia albo odwieszenia? Nie przepadam za KK i KPK, więc się chciałam o to dopytać.

Jeśli chodzi o możliwe działania, zastanawiam się, czy można poinformować KRK że mają bałagan w papierach? Wyśmieją? Bo pewnie marne szanse, żeby sami do tego kiedykolwiek doszli.

Poinformować można. Zapewne zareagują.

ok, dzięki za info

Powrót