CZY JEST PODSTAWA DO UCHYLENIA SANKCJI

• Autor wątku Autor wątku aciu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aciu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mój mąz został zatrzymany we wrzesniu i z 3 miesiecznej sankcji, o którą wnosił prokurator dostał 2. Dwa tyg temu sytuacja sie powtórzyła.Cały czas prokurator warunkował to brakiem zatrzymania drugiego podejrzanego. Dwa dni temu został on ujęty przez inną jednostkę policji ( w innej sprawie) i pomimo nakazu doprowadzenia został zwolniony po przesłuchaniu ( prokurator z naszej sprawy nawet nie zdązył go zobaczyc i wnieść o sankcję). Informacje o jego zatrzymaniu otrzymał od naszego adwokata. Jak dla mnie to jakaś farsa. Czy w związku z taką opieszałością, brakiem przepływu informacji jest sznasa na uchylenie sankcji? Z góry dziekuje za Państwa opinie. ( Mąż ma zarzut 299kk &1 i2)

Z tego co Pani napisała Pani mąż ma już obrońcę i on na pewno składał wnioski o zmianę środka zapobiegawczego i z nim powinna Pani rozmawiać o takich rzeczach. Nie chcielibyśmy wywołać konfliktu pomiędzy Panią i obrońcą męża.

A co do szans to niestety wszystko w rękach sądu i prokuratury - "na dwoje baba wróżyła"

można wnosić o zmianę środka zapobiegawczego w każdym czasie. Jeżeli w uzasadnieniu postanowienia o zastosowaniu i przedłużeniu stosowania tymczasowego aresztowania powoływano się na grożącą obawę matactwa związaną z przebywaniem na wolności wspólnika to można można z jego zatrzymania i wypuszczenia wyinterpretować korzystne okoliczności dla Pani męża, ale jest to bardzo cienkie, bo po pierwsze, nie został przesłuchany w tej sprawie (tak to zrozumiałem) więc nie ustała obawa matactwa, po drugie w przypadku Pani męża istnieje przesłanka surowej kary (górna granica 8 lat), więc 98% iż nie uchylą Pani mężowi środka zapobiegawczego

Powrót