Czy jest szansa na Zasiłek Przedemerytalny?.

• Autor wątku Autor wątku Andrzej65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam :)
Mój przyjaciel na poczatku grudnia będzie miał przepracowane 35 lat,w tym 19 lat w warunkach szkodliwych,skończył już 50 lat,czy jest jakaś szansa aby w tym roku w grudniu po zwolnieniu przez pracodawcę(Likwidacja stanowiska),mógł otrzymać zasiłek przedemerytalny?.Bardzo proszę o odpowiedż na to pytanie,wszystkich którzy się orientują w tym temacie,z góry serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam serdecznie :wink:

Nie ma szansy gdyż system prawny w zasadzie takiego świadczenia już nie przewiduje. Inna kwestia to świadczenia przedemerytalne ale nie widzę by Pana przyjaciel spełniał warunki jego nabycia.

Szczegóły: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=410

Witam.
Czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie?,jeszcze raz proszę o odpowiedż/dyskusję w tym temacie.Właśnie chodziło mi o świadczenia przedemerytalne,jakie trzeba spełnić warunki?.
Pozdrawiam serdecznie :)

Dariusz podał Panu link do strony ZUS, gdzie wszystko jest dokładnie opisane.

Witam ,chcę wtrącić swoje pytanie jeśli można.Chodzi oto czy mój ojciec mając obecnie 55 lat i 40 lat pracy może złożyć wniosek do ZUSu o to świadczenie przedemerytalne bardzo mi zależy i proszę o pomoc.Niedawno ukazało coś się że do marca ma się coś zmienić

Proszę zaglądnąć pod wskazany wyżej link do ZUS. Jest taka możliwość by ojciec ubiegał się o świadczenie przedemerytalne:
[cytat:2wdpg00a]świadczenie przedemerytalne otrzyma osoba, która: (...) do dnia rozwiązania stosunku pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy, w rozumieniu przepisów ustawy o promocji zatrudnienia, w którym była zatrudniona przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy i posiada okres wymagany do emerytury, wynoszący co najmniej 35 lat dla kobiet i 40 lat dla mężczyzn.[/cytat:2wdpg00a]
Jak widać w przypadku mężczyzny warunkiem jest posiadanie 40-letniego okresu wymaganego do emerytury (nie ma znaczenia wiek). Oczywiście muszą być spełnione pozostałe warunki, w tym określony sposób rozwiązania stosunku pracy oraz inne wskazane w podanym linku.

Powrót