czy jest to bezprawna windykacja ?

• Autor wątku Autor wątku markarkar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

markarkar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam mam pytanie czy w momencie śmierci mojego ojca, od której minęło już dwa lata, z którym nie utrzymywałem kontaktu. Dziedziczę po nim wszystkie długi skoro nie spisał żadnego testamentu ani nie otrzymałem żadnego sparku i nie byłem na żadnej sprawie spadkowej , nie wiedziałem nawet o tych długach . Ojciec nic kompletnie nie posiadał nie miał kompletnie niczego żadnego majątku .gdyż firma windykacyjna przysłała mi wezwanie do zapłaty 13.000 zł na który jest nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym sądu z 2004 roku i nie jest to jeszcze koniec tych długów

Jeśli przed śmiercią ,notarialne zrzeczenie się dziedziczenia, lub do 6mc po śmierci należało się zrzec spadku po ojcu, wtedy nie było by tych problemów.

Art. 1015 § 1. K.c. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.
§ 2. Brak oświadczenia spadkobiercy w powyższym terminie jest jednoznaczny z prostym przyjęciem spadku. Jednakże gdy spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych albo osoba, co do której istnieje podstawa do jej całkowitego ubezwłasnowolnienia, albo osoba prawna, brak oświadczenia spadkobiercy w terminie jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Ostatnia edycja:
Z tego co się dowiedziałem , to jeśli ojciec nie pozostawił żadnego majątku ani testamentu to nie była potrzebna żadna sprawa spadkowa gdyż nie posiadał żadnego majątku i długi nie mogą przechodzić na dzieci

Zle cię ktoś informował!.Poczytaj forum, takich spraw jak twoja, setki. Odpowiadasz za pasywa i aktywa. Przytoczono Ci przepis a ty dalej brniesz....

musisz odrzucić tzw spadek nawet jeśli masz tylko zobowiązania pasywne Zgodnie z Art. 1015 § 1. K.c.

Powrót