Czy jest to informacja publiczna?

• Autor wątku Autor wątku tonieja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tonieja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Planuję wysłać do Urzędu Miasta pismo z zapytaniem o nośniki reklamowe.
W piśmie zamieszczę zdjęcia nośników, ich lokalizację i pragnę dowiedzieć się czy ktoś kto je wywiesił, wystąpił o pozwolenie. Nie interesują mnie dane tych osób, a jedynie to czy dana reklama wisi tam legalnie.
W Urzędzie powiedziano mi, że odpowiedź na takie pytanie uzyskam, ale muszę zadać je na piśmie. Czy informację którą planuje uzyskać można uznać za informację publiczną, tzn. czy moje pismo może być wnioskiem o udzielenie informacji publicznej?

Z góry dziękuję za pomoc

To jest informacja publiczna, bo dotyczy sprawy publicznej. Udzielenie takiej informacji może nastąpić na wniosek o informację publiczną. W tym wniosku powinieneś zażądać kopii zezwolenia, umowy jeśli taka istnieje i urząd pobiera opłaty np. za zajęcie pasa drogowego, itp. Nie musisz dołączać zdjęć reklamy, musisz natomiast wskazać konkretną jej lokalizację np. reklama na budynku nr xx przy ul. yy. O dane osobowe nie musisz się troszczyć, bo to sprawa urzędu, czy zastosuje ustawę o ochrnie danych osobowych, czy nie. Zreszą nie o to ci przecież chodzi.

Powrót