Czy jest to klauzula niedozwolona?

• Autor wątku Autor wątku Darclan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darclan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Dnia 15.03. dokonałem (jako konsument) w sklepie internetowym (przedsiębiorca) zakupu kilku artykułów odzieżowych za kwotę 214 PLN. Z racji przekroczenia kwoty 200 złotych wysyłka była darmowa.

Po otrzymaniu przesyłki oraz przymierzeniu ubrań stwierdziłem, że ubrania na mnie nie pasują (rozmiarówka podana na stronie nie zgadza się z rzeczywistością), więc skorzystałem do prawa zwrotu w ciągu 14 dni.

Dnia 27.03. sklep przelał na moje konto 204 PLN. Na moją prośbę o wyjaśnienie różnicy w kwotach płatności i zwrotu, sklep odpowiedział że są to koszty przesyłki i zacytował jeden z punktów regulaminu:

"W przypadku zwrotu całości lub części zamówienia, jeżeli ostateczna wartość zamówienia jest mniejsza niż 100 zł warunki promocji „Darmowa Dostawa” przestają być spełnione a sklep YYYYY zastrzega sobie prawo do potrącenia kosztów wysyłki pierwotnego zamówienia z należności wobec Klienta."

W związku z powyższym proszę o informację czy powyższa klauzula w regulaminie ma moc prawną i czy sklep ma prawo w takim przypadku obciążyć mnie kosztami dostawy?

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Powrót