Czy jest to złamanie prawa ???

• Autor wątku Autor wątku arekplaneta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arekplaneta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, kupiłem telefon marki nokia n96 . okazał się on podróbką chińską produkt był taki jak na zdjęciach i nie było wzmianki o tym że jest to albo oryginał albo podróbka był on w cenie jak normalna oryginalna nokia. I Mam pytanie do Państwa czy było to jakiekolwiek naruszenie prawa i czy mogę domagać się zwrotu. (była to aukcja na Allegro):confused: i bardzo bym prosił o jakis przepis odnośnie tego

podaj link do aukcji żebysmy sie z opisem zapoznali

Jeżeli był oznaczony zastrzeżonym znakiem Nokii, to jego sprzedaż była niezgodna z prawem.
Link do aukcji faktycznie by się przydał.

Jak najbardziej możesz domagać się anulowania transakcji.
Na początek proponuję kontakt ze sprzedającym. Możliwe, że nie wiedział, że sprzedaje podróbkę. Jeżeli okaże się uczciwy i zwróci pieniądze, to po sprawie.

Jeżeli telefon na zdjęciach z aukcji sprzedawał świadomy, że to podróbka, to popełnił 2 przestępstwa i można w takim wypadku śmiało uderzać do policji.

Proponuję na wszelki wypadek zapisać sobie lokalnie stronę z aukcją wraz ze zdjęciami.

a w razie czego mógłbym prosić jakiś przepis odnośnie tefo żeby mieć podkładkę ???

Ustawa Prawo własności przemysłowej

Art. 305. 1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

o to chodzi?

i KK:
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Z tym, że to w przypadku świadomego działania, także nie zalecałbym od razu grożenia kryminałem, bo to również może być karalne.

No rozmawiałem z gościem, powiedział że on to nieświadomie robił i kupił to w sklepie RTV , a nie uśmiecha się mu zwrócić pieniądze

Powrót