czy jestem idiotą ? co robić ?

• Autor wątku Autor wątku cyborg1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cyborg1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Niestety zalegam z podatkiem za poprzednie 4 lata, wogóle go nie odprowadzałem, sprzedawałem w internecie, jako osoba prywatna, coś mnie ruszyło chciałbym te poprzednie lata uregulować spłacic zaleglość podatkową, a uzbierałem sie tam tego trochę około 8 tyś czystego zarobku w każdym poprzednim roku podatkowym

gdzie komus o tym wpominam, wczyscy mówią nie bądz idiotą, sa setki tysiecy takich osób

jak zgłosisz się do urzedu skarbowego, to już po tobie, zniszą Cię odsetkami za zaległość, ale tez mozęsz dostac taką karę ze do konca życie sie nie wypłacisz

i wszyscy sie ze mnie śmieją

CO RADZICIE ??

i jak to załatwić ?? wystosowac jakies pismo do urzedu skarbowego ? zgłosic sie samodzielnie ?

jak ta zaległość wogóle uregulować ? wpłacic poprostu do urzędu skarbowego + pismo wyjasniające ??

czy jakis PIT, albo z rozliczeniu rocznym w jakims miejscu dopisac te zaleglości

??

Ale miał Pan założoną działalność jakąś? Czy poprostu z dobrego serca chce Pan zapłacić podatek? Dostał Pan jakieś powiadomienie od US?

nie prowadziłem działalnosci gospodarczej, nie było kontroli, nic nie dostałem z urzedu skarbowego, poprostu z dobroci serca, lub aby spac spokojnie chce to uregulować, a pozatym słyszałem że jak zgłosze sie sam to prawdopodobnie nie bedzie kary ? lub postępowania w przestępstwie skarbowym ?

sytuacja jest o tyle patowa, że w sumie jak moje dochody roczne ze sprzedazy internetowej przekraczały 3 tyś to już wtedy powiniem zarejestrowac działalnosc gospodarcza, czego nie uczyniłem, w sumie nie zrobiłem tego bo nawet swiadomy nie byłem tekiego wymogu, dopiero ostatnio doczytałem w internecie..

i nie wiem jak z tego wyjść, napisac jakies pismo do urzedu skarbowego ? pit ? czy to wpłacic im poprostu ?

A nadal utrzymuje Pan tą działalność powiedzmy "gospodarczą".

Bo jeśli już nie to również odpowiem Panu na pytanie zawarte w temacie.
1. Jest Pan :)
2. Nic nie robić :D

No nie prowadze juz tej "działalności gospodarczej" ale czy można ją tak nazwać jeżeli sprzedawałem to co sam tworzyłem czyli np skrypty internetowe? nie kupowałem towaru by go sprzedać z zyskiem. I czy nie lepiej zgłosić się samodzielnie by może kara była niższa???

Ale skoro US nic nie wie o Pana działalności to po co? Siedzi Pan cicho i cieszy się zyskiem :)

hmm ale po co do radcy prawnego ?? nie wystarczy zwykły radca podatkowy ?? jak sie zgłosze sam i ujawnie to moze łagodniej potraktują, albo coś

??

Doradca podatkowy też może być. On właśnie będzie wiedział, jak się ujawnić, żeby to miało sens.

Powrót