czy jestem nieubezpieczona?

• Autor wątku Autor wątku 22lidka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

22lidka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam.
jestem studentką zaoczną 2 roku. z ubezpieczenia na uczelni w wysokosci 65zł zrezygnowalam, poniewaz wtedy (na poczatku roku akademickiego) bylam ubezpieczona w UP, z tytułu pracy na stażu. zaplacilam wiec tylko stawke podstawowa obligatoryjna ubezpieczenia na uczelni - 5zł. obecnie nie jestem już w bazie urzędu pracy, bo podjęłam pracę na umowie zlecenie. nie mam ukonczonych 26 lat tak wiec nie oplacane są za mnie skladki zdrowotne. czy to znaczy ze nie jestem nigdzie ubezpieczona?
czy jest taka opcja abym byla ubezpieczona jakos w ramach ubezpieczenia taty, (ktory pracuje zawodowo na umowe o prace) poniewaz jestem jeszcze osoba uczącą się ?
pozdrawiam

ubezpieczenie które płaci sie na uczelni to ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków a nie ubezpieczenie zdrowotne, jeśli nie masz ukończonych 26 lat, nie masz umowy o prace do ubezpieczenia powinien zgłosic ciebie twój ojciec w zakładzie pracy

a czy taka informacja jest gdzies zapisana w formie ustawy badz jakiegos przepisu aby mozna bylo sie na to powolac? gdzie ja moge znalezc ?

dzieki serdeczne za odpowiedź

Powrót