Czy jestem ubezpieczony na ojca ubez. zdrowotne ??

• Autor wątku Autor wątku ziggy020
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziggy020

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam posiadam taki problem mam 22 lata i ucze sie zaocznie na studium (szkola policealna) ,a teraz nigdzie nie pracuje,lecz ostatnio mialem wypadek i czeka mnie operacja...

Czy w ziazku z tym ,ze sie ucze i nie ukonczylem 26 roku zycia jest na ubezpieczeniu ojca ,ktory pracuje i ma wszystkie skladki placone ??

W razie jakbym nie byl to czt zarejestruja mnie w Urzedzie Pracy jesli teraz jestem nie zdolny do pracy ,mam skrecona noge i zerwane wiezadlo ??

Z gory dziekuje za odp.
pozdrawiam

jeżeli pan się uczy i nie ukończył 26 roku życia to powinien pan podlegać do ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny u ojca bądź matki. w zus-ie można sprawdzić czy jest pan ubezpieczony ( może to zrobić ojciec lub matka). jeżeli nie jest pan zgłoszony można to zrobić w każdej chwili i cofnąć się niestety tylko o 7 dni.pozdrawiam

Sprawdzić to może sam zainteresowany, np. dzwoniąc na infolinię NFZ. Wystarczy podać PESEL.

Ostatnia edycja:
Z jakiego przepisu wynika te 7 dni?

Żeby podlegać ubezpieczeniu zdrowotnemu jako członek rodziny, należy być oczywiście wcześniej zgłoszonym przez jednego z rodziców.

Powrót