Czy jestem właścicielem tych zdjęć?

• Autor wątku Autor wątku neografix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neografix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa wygląda tak: mam konto w portalu hostingu zdjęć f....pl, założyłem jako prywatne, zdjęcia które są na tym koncie są zdjęciami produktów które sprzedaję poprzez internet firma w której pracuję (około 12 tysięcy zdjęć), wszystkie zdjęcia zostały zrobione przeze mnie oraz przerobione i wgrane na to konto na serwer także przeze mnie na komputerze domowym w większości, 70% zdjęć zostało zrobionych aparatem firmowym a reszta moim prywatnym telefonem (w tej chwili raczej niemożliwe jest sprawdzenie które to które, za dużo ich jest). Pod koniec roku mam zamiar zmienić pracę (odejść stąd do innej firmy z całkowicie innej branży), czyją własnością w takim przypadku są zdjęcia, czy są własnością moją czy firmy? Proszę o jasną odpowiedź oraz czy mogę odchodząc z pracy nie przekazywać konta ze zdjęciami które przecież nie jest na serwerze tej firmy osobie która zajmie moje stanowisko a jako powód podać że konto jest zarejestrowane na moje imię i nazwisko (na firmę są tylko faktury za hosting) oraz czy mogę na wypowiedzeniu umowy o pracę dopisać że nie wyrażam na to zgody? Mówiąc krótko nie chcę przekazywać nikomu mojego konta - czy zgodnie z prawem mogę tak zrobić i czy obecny pracodawca może się za to zemścić np podpierając się jakimś paragrafem? W regulaminie konta hostingowego jest jasno napisane że konto należy do osoby która je założyła czyli teoretycznie do mnie, czy to mi wystarczy jako argument?

Zgodnie z art. 12 UstPrAut jeżeli robiłeś to w ramach obowiązków służbowych prawa majątkowe przysługują Twojemu pracodawcy. [na marginesie - nie jest to "własność"]

Z kontem to troche jest niejasne - konto na Ciebie, a firma za nie płaciła? Nie ma to wielkiego znaczenia jednak, bo utwór jest, został utrwalony (cyfrowo), pracodawcy przysługują do niego prawa autorskie (Tobie też - osobiste), a to, na czyim koncie się znajdują w obecnej chwili nie jest sprawą zasadniczą. Mogą być na USB, albo DVD i nic to nie zmieni. Możesz je przecież zgrać i konto sobie zabrać, skoro jest Twoje. Nie?

Powrót