Czy jeszcze mam szansę na rentę?

• Autor wątku Autor wątku macianka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macianka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dobry wieczór
Byłam zatrudniona przez 5 lat w jednym zakładzie pracy, pracę zakończyłam 2. lipca 2017 r. Po zakończeniu pracy po kilku dniach zarejestrowałam się jako bezrobotna i przez pół roku pobierałam zasiłek. Dalej jestem zarejestrowana w UP, przez ostatni rok dużo się działo, w każdym razie zachorowałam, ostatnio byłam i szpitalu i w tej chwili nie czuję się zdolna do podjęcia pracy. Czy jeszcze mam szansę na rentę? Wiem, że można się o nią starać po 18 miesiącach od ustania stosunku pracy, ale czy zdążyłabym jeszcze ze skompletowaniem dokumentów, wyrobieniem orzeczenia o niepełnosprawności, przejściem przez komisję itd. Bardzo proszę o opinię.

18 m-cy już minęło wiec nie zdązysz ale 18 dotyczy powstania niezdolności do pracy (a nie jej stwierdzenia)

Właśnie nie wiem czy minęło, bo pobieranie zasiłku wlicza się do okresów składkowych. Czyli w sumie liczyłoby się od stycznia 2018 roku, a wtedy miałabym czas do lipca br. Ale nie jestem pewna, czy tak jest naprawdę oraz ile trwa takie załatwienie renty (czy do lipca bym jeszcze się wyrobiła).

Powrót