Czy każą nam zwracać Kindergeld?

• Autor wątku Autor wątku Anastasiaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anastasiaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem studentką, rodzice pobierają na mnie Kindergeld już od wielu lat.
Ostatnie dokumenty były wysyłane w zeszłym roku w marcu. Tacie skończyła się wówczas jedna umowa i podpisał nową - na rok, do marca roku bieżącego. Zaprzestano na moment wypłacania świadczenia ale potem Wsysstko wróciło do normy.
Problem polega tylko na tym, że w międzyczasie zmienił zakład pracy. Była zachowana ciągłość, ponieważ w dniu rozwiązania umowy (maj) podpisał od razu nową umowę. Nie zmienił też miejsca zameldowania-pracuje w tym samym miejscu, ale pod innym zakładem. Jednakże nie zgłosił tego faktu do familiekasse...
Niestety dowiedziałam się o tym dopiero dziś. Świadczenie jest nam dalej wypłacane. Na 99% zostanie wstrzymane w marcu ponieważ do tego miesiąca miał poprzednią umowę. Zastanawia mnie tylko jak duże istnieje prawdopodobieństwo, że w tym momencie każą nam zwrócić wypłacane Kindergeld ze względu na to, że tata nie poinformował o zmianie miejsca pracy? I jeśli każą zwrócić to czy na spokojnie można się odwołać i oddadzą nam pieniadze,poniewaz swiadczenie mialo prawo byc pobierane, jedynie zmiana miejsca pracy nie została zgłoszona.
Już i tak jest za późno na nadesłanie stosownych dokumentów, dodatkowo w marcu kończy się umowa i tata wraca do Polski, więc nie chcemy już dalszych świadczeń

Nie bedzie trzeba zwracac jak jest ciaglosc

Powrót