Czy klientowi przysługuje prawo zwrotu towaru wykonanego ręcznie i na zamówienie

• Autor wątku Autor wątku Sanctuary
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

Sanctuary

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich,

rozszerzę trochę kwestię poruszoną w tytule.

Produkuję biżuterię z kamienia półszlachetnych oraz szlachetnych, wykonywaną ręcznie oraz na zamówienie.

I teraz mam do Państwa pytanie.

Czy klient ma prawo zwrócić towar kupiony przez internet, na aukcjach, itp.
Zaznaczam, że towar wykonywany jest ręcznie, każdy egzemplaż jest inny ponieważ surowce mineralne mają inne odcienie ( nie ma takiego samego)
Klient jest informowany o tym, że kolory delikatnie mogą odbiegać od zdjęcia. Spowodowane jest to natężeniem światła lub nie występują dwa takie same kamienie itp

Oczywiście nie chodzi mi o ewentualne uszkodzenia. Mam na myśli zwrot bez podania przyczyny, zwrot bo towar ma delikatnie inny kolor lub inne przyczyny.

Z góry dziękuje za informację.

znaczy to, że klient zamawia wybrany produkt bransoletkę, kolczyki czy inną biżuterię.
Na moich ogłoszeniach napisane jest że produkt wykonywany jest ręcznie, że nie podlega zwrotom, że proszę o podejmowanie przemyślanych decyzji, że towar może nieznacznie różnić się kolorystycznie od prezentowanego na zdjęciu itp.
Nadmieniam że jetem osobą prywatną.

Czyli, ze nie jest firma chyba, nie?
A to drugie to znaczy, ze ma te kamole i montuje je do innych materialow i powstaja bransoletki, kolczyki i inneblyszczace wisiorki ;)

Jest to informacja dla Pana, że jestem osobą prywatną i sprzedaje jako osoba prywatna, nie jako podmiot gospodarczy. Możliwe, że jest różnica.

"Produkuję biżuterię z kamienia półszlachetnych oraz szlachetnych" - jak można się domyślić, każdy kamień jest inny (odcień). Więc w mojej opinii reklamacja koloru jest nie do zaakceptowania. Ponadto wiele kamieni posiada w środku drobinki innych pierwiastków co również w mojej opinii nie podlega zwrotowi.

Zapytanie wzięło się z ostatniego incydentu a mianowicie:
Produkuję unikalną biżuterię, która niejednokrotnie sprzedawana jest dalej przez pośredników. możliwość zwrotu przez 14 dni bez podania przyczyny lub idiotyczne tłumaczenia, że myślałem że kolor będzie miał inny odcień, jest nie uczciwe. Klient zamawia u mnie biżuterię, którą później próbuje sprzedać. Jeśli się mu nie powiedzie przez ten okres to odsyła. Czy tak może?

Wszystko jestem w stanie zrozumieć jeśli towar/produkt jest uszkodzony ale w innych przypadkach .... ?

Czy klient może tak postąpić?

Jest to informacja dla Pana, że jestem osobą prywatną i sprzedaje jako osoba prywatna, nie jako podmiot gospodarczy.
Mylisz się - prowadzisz działalność gospodarczą, jesteś przedsiębiorcą.
Klient zamawia u mnie biżuterię, którą później próbuje sprzedać
A więc nie kupuje jako konsument i nie może odstąpić od umowy bez podania przyczyny.

I nie otrzymałem odpowiedzi na pierwsze pytanie...

Wytwarzam rękodzieło i sprzedaż ma charakter okazjonalny. więc według mojej wiedzy nie mam obowiązku prowadzenia działalności gospodarczej w skutek czego nie jestem przedsiębiorcą. Lecz możliwe że moja wiedza jest za mała w tej kwestii i nie będę się spierał. Ponadto nie na miejscu jest łapanie się za słowa. Taka pomoc nikomu do niczego nie będzie przydatna.

Kolejna sprawa odnośnie dalszej sprzedaży przez klienta - nie jestem w stanie udowodnić klientowi, że kupuje produkt na handel. Nie wiem co robi z tą biżuterią dalej. Są to tylko moje domniemania.

Oczywiście że zamawia spośród tego co oferuje - bo niby jak inaczej. Zamieszczone w ogłoszeniu zdjęcie jest wzornikiem.

Interesuje mnie tylko jedno - czy na rzeczy wykonane ręcznie (rękodzieło) przysługuje 14 dniowa możliwość zwrotu.

jeśli prowadzisz działalność w sposób zorganizowany np wystawiasz aukcje na portalach aukcyjnych to jesteś przedsiębiorcą tylko z tego co piszesz US o tym jeszcze nie wie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót