Czy komornik dzialal zgodnie z prawem??blokujac konto

• Autor wątku Autor wątku 26021970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

26021970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam.prosze o odpowiedz fachowca..jeden komornik zajal mi czesc uposazenia na swiadczenia alimentacyjne,drugi rowniez na swiadczenia alimentacyjne,(mam dwoje dzieci z dwoch roznych zwiazkow),trzeci za zadluzenia bankowe,czwarty rowniez za zadluzenia bankowe,wiec lacznie dla tych czterech potracano mi 50% wynagrodzenia,wczoraj udalem sie do banku po wyplate reszty z konta i okazalo sie ,ze moje konto jest zablokowane przez nastepnego komornika..moje pytanie brzmi
-czy ten ostatni komornik dzialal zgodnie z prawem i mogl zablokowac moje konto?
jesli nie to chcialbym zlozyc skarge na niego do sadu,jakim paragrafem mam sie podeprzec?
dodam ze moje proby skontaktowania sie z tym ostatnim komornikiem nie przynosza pozytywnych efektow
BARDZO PROSZE O WIARYGODNA ODPOWIEDZ FACHOWCA

Niestety chyba mógł.Jeżeli byś brał/a pieniądze "do ręki" to zakład pracy nie może ci całej wypłaty zabrać.Na koncie możesz mieć różne środki, więc może je zająć.Może ktoś mnie poprawi ale wątpię,bo mam znajomych ,którzy mają na głowie komorników i z konta nie korzystają.

26021970 napisał:
-czy ten ostatni komornik dzialal zgodnie z prawem
Tak.
Zajęcie wierzytelności z rachunku bankowego reguluje art. 889 i nast. kpc.
Komornik nie może przeciwstawić się wnioskowi wierzyciela bo :
Przepis prawny:
Art. 803. Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego.

Powrót