Czy komornik moze cofnac darowizne ?

• Autor wątku Autor wątku Kisielh3m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kisielh3m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam taki problem.
Jakies pol roku temu dostalem darowizne od Ojczyma i Matki, mieszkanie w bloku.
Ale jest taka sprawa, ze to mieszkanie ojczym mial juz dlugo, lecz spoldzielcze i w tym czasie zyrowal koleznace kredyt. Ta kolezanka nie splacala wiec ojczymowi i jeszcze dwom innym poreczycielom weszli na rente. Jak sie teraz okazalo to komornik poszedl po krotkiej lini i wszedl na mieszkanie jednego z poryczycieli ( ma wlasnosciowe i chca ja eksmitowac). To mieszkanie co mi darowal Ojczym, wykupil je juz w trakcie splacania tego poswiadczonego kredytu i zaraz je darowal dla mnie.
Corka tej osoby ktorej zabieraja mieszkanie mowi, ze komornik moze cofnac darowizne i ze to mieszkanie bedzie na splate dlugu.

Moje pytanie brzmi: czy komornik moze cofnac darowizne mieskania w takim przypadku ? Moze ktos wie ? prosze o pomoc.

nie ma cofnięcia darowizny, tylko skarga pauliańska - uznanie, iż darowizna była bezskuteczna w stosunku do wierzyciela;

w opisanej sytuacji jest to bardzo prawdopodobne, tyle, że to nie komornik będzie działał, tylko wierzyciel, ewentualnie inny poręczyciel w ramach wzajemnego regresu;

wszystko zależy od tego, czy w dniu w ktorym dokonał darowizny wiedział, że kredytobiorca nie spłacał kredytu i on jako poręczyciel został wezwany do spłacenia kredytu

Powrót