Czy komornik może dowolnie dysponować

• Autor wątku Autor wątku ossy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ossy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
proszę o podanie paragrafu, na mocy którego KOMORNIK może w dowolny sposób dysponować zajętym wynagrodzeniem dłużnika.

Chodzi o to, że do mojej pracy wysłano zajęcie mojego wyangrodzenia i poadno wierzyciela, numer sprawy itd. Byłam żyranetem w 2 różnych kredytów i wiem, że obie te osoby nie spłaciły,a po wyrokach sądowych płacą regularnie komornikowi (dostaję kserokopie potwierdzonych wpłat).

W tym miesiącu komornik zajął moją pensję na poczet wierzyciela X. Gdy usiłowałam otrzymać zwrot tych pieniędzy od kredytobiorcy, okazało się, że (po wyjaśnieniach u komornika) tylko część z zajętej kwoty komornik przelał dla wierzyciela X, a resztę dla drugiego wierzyciela. Drugi kredytobiorca, którego jestem żyranetm, miał kredyt w zupełnie innym banku, nie majacym niczego wspólnego z bankiem kredytobiorcy X.

Mój pracodawca, ani ja nie otrzymailśmy pisma o zajęciu pensji na 2 wierzytelność, i jak się okazuje komornik nigdy takiego pisma nie wysłał.

STĄD moje pytanie: czy miał prawo zadsyponować zajętym wyngrodzeniem w dowolny sposób, mimo iż tytuł zajęcia mówi wyraźnie na jakie konto i dla jakiego wierzyciela powinno to pójść. Czy miał prawo zająć moje wnagrodzenie, jesli kredytobiorca podpisał mu zobowiążanie o comiesięcznych wpłątach i z tych wpłąt regularnie sie wywiązywał?

I jeśli nie mógł? Czy mogę w jakiś sposób domagać się rekompensaty, ukraniania komornika itp. za prowadzenie kreatywnej księgowośći?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Powrót