S
secundus
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 20
Czy komornik może wyłudzić pieniądze, jeśli kredyt został spłacony a komornik dalej rząda jakiś pieniędzy???
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
zgadza sięsecundus napisał:w tym pismie jest:
1. należność głowna
2.odsteki wyliczone na właściwy dzien w tym pismie + podana kwota odsetek od kazdego dnia do dnia zapłaty.
3.koszty sądowe
4. koszty adwokacje
proszę się wczytać czy w piśmie nie ma informacji, że od każdej przekazywanej kwoty należy doliczyć opłatę stosunkową w wysokości .... % oraz opłatę za przelew.I to wszystkie są kwoty wymione na tym pismie bez żadnych innych
no właśnie nie, bo jeżeli nie wyliczył Pan tych kwot o których napisałem powyżej to nie zapłacił Pan całości.Więc w rozumieniu przedstawionego mi pisma, zapłaciłem wszystko + koszty za odsetki extra
opłata minimalna to obecnie 271,67zł, być może zadłużenie wyniosło tyle, że opłata wyniosła właśnie ok. 280złKomornik rząda jakiś kosztów egzekucji 280 iles złoty za sprawe ktora dotyczyła raptem 354 złotych
w 99% podał to w takim sformułowaniu jak napisałem powyżej, komornik nie wie w jakim dniu dokonana zostanie wpłata, czy zostanie dokonana w całości czy w ratach i dlatego używa sformułwania "że od każdej przekazywanej kwoty należy doliczyć opłatę stosunkową w wysokości .... %"dwa nie podał tych kosztów na piśmie "wogóle "
sąd miał inne zdanie. A dla komornika wyrok sądu jest święty i zgodnie z art. 804 kpc nie bada on zasadności roszczenia objętego tytułem.tak naprawde płace za cos za co nie powinienem i jeszcze teraz ode mnie wyłudzając kolejne pieniądze?
rozumiem, że chodzi o przestępstwo oszustwa z kodeksu karnego? Bez żartów, komornik Pana nie oszukał.czy moge sie powołać np art 286 § 1
Komornik nie wyłudził od Pana pieniędzy, nie widzę błędu w jego czynnościach. Tak kwota przekazana wierzycielowi różni się od tej którą Pan wpłacił, bo komornik z dokonanej przez Pana wpłaty najpierw pobiera swoją opłatę, proste.zgłaszając skarge na komornika o jawne wyłudzenie pieniędzy, nie podając ich mi formalnie na piśmie jesli rzeczywiscie są?To raz, dwa o nie zapłacenie tego co mu wysłałem wierzycielowi?
opłata minimalna to obecnie 271,67zł, być może zadłużenie wyniosło tyle, że opłata wyniosła właśnie ok. 280zł
Na piśmie jest tylko ze: "Do powyższych kwot zostaną doliczone koszty postępowania egzekucyjnego na podstawie art 770 kpc i ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o komornikach sądowych i egzekucji Dz. U. Nr 133 z późn. zm."w 99% podał to w takim sformułowaniu jak napisałem powyżej, komornik nie wie w jakim dniu dokonana zostanie wpłata, czy zostanie dokonana w całości czy w ratach i dlatego używa sformułwania "że od każdej przekazywanej kwoty należy doliczyć opłatę stosunkową w wysokości .... %"
błąd! Trzeba było dzwonić do komornika to on zna aktualny stan zadłużenia w prowadzonym przez siebie postępowaniu a nie prawnik.secundus napisał:zapłaciłem wszystko z odsetkami na dzien w ktorym dzowniłem do prawników wierzyciela w tym przypadku TPsa i ci mi podali całą kwote bez tych kosztów adwokackich ale uwzględniając koszty sądowe i całą reszte.
Bartata napisał:błąd! Trzeba było dzwonić do komornika to on zna aktualny stan zadłużenia w prowadzonym przez siebie postępowaniu a nie prawnik.
Aha, to jest rozbój no ale ustawa to ustawa.Obecnie obowiązująca opłata minimalna za wszczęcie egzekucji wynosi kwotę 271,67 zł nawet gdyby zaległość wynosiła kwotę 5 zł.
Czyli jednak jest mniejsza? no ten znajomy miał z renty sciagane to wiec być moze stąd ta niższa kwota.Gdyby komornik zajął Panu pensję byłaby ona mniejsza.