Czy komornik moze zajac cale alimenty na poczet oplaty komorniczej?

• Autor wątku Autor wątku philipee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

philipee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam 19 lat i od 13 roku zycia mam zasadzone alimenty w wysokosci 400zl platne do 10- kazdego miesiaca.
Lecz moj tata ma srednio zamiar je splacac i juz uzbieralo sie 31tys zl dlugu
i tutaj pojawia sie moje pytanie.
Czy komornik moze zajac cale alimenty jesli dluznik jest zatrudniony i ma juz z czego splacac?
Po interwencji u komornika wyjasnil mi ze zajmuje cale alimenty bo w 1 kolejnosci sa jego oplaty a ja nie dostalem ani 1zl <mowil mi ze kiedys wplynelo 8tys ale zaplacil je komus innemu bo ja sie nie upominalem>
Co jesli ja mam zmienione nazwisko i zostalem adoptowany przed ukonczeniem 18roku zycia.
Zdawalo mi sie ze alimenty po czyms takim zostana zniesione.
a one do tej pory sa naliczane czemu? i jak dlugo?
<chodze na dzienne studia>
Prosil bym o wyjasnienie mi bo nie mam pojecia jak ugryzc ta sprawe
Dziekuje i przepraszam jesli nie wyrazilem sie jasno

Ale, co rozumiesz pt naliczane alimenty?
Czy komornik nalicza bieżące alimenty? Raczej wątpię, skoro zostałeś adoptowany. Chyba, ze nikt nic nie wie o adopcji, ani twój ojciec, ani komornik.
Przypuszczam jednak, ze chodzi tu o zaległość alimentacyjną, która powstała od twojego 13 go roku życia, do momentu adopcji.A naliczane są na bieżąco odsetki ustawowe, przez co zadłużenie (o ile nie spłacane - rośnie)
Kwota 31 tys jest, jak sądzę łaczną kwotą zadłużenia ojca, tj tyle musi zapłacić na dzień, kiedy pytałeś. Ale z tego dostaniesz, a raczej twoja mama tylko część - kwotę zadłużenia i odsetki.

Tam jest kilka składowych w tych 31 tys
-kwota zadłużenia (jakby kapitału) załózmy 14 tys
-odsetki ustawowe od jw załóżmy 10 tys
-koszty komornicze załózmy 6,5 tys
-jeszcze jakieś koszty korespondencyjne itp załózmy 0,5 tys

( a jeszcze nie wiadomo, czy w tym nie ma jakiś należności wobec Funduszu Alimentacyjnego, weź to pismo spokojnie do ręki i przeczytaj uważnie te składowe, co, ile i wobec kogo. Jeśli mama dostawała pieniądze z FA na ciebie, to pewnikiem jest w tym ujęte również zadłużenie wobec FA)

Pewnie komornik się długo nie odzywał, bo nie było z czego ściągać. Teraz się coś ruszyło, bo ojciec poszedł do pracy i jest z czego ściągać.
Tak koszty komornicze mają niestety pierwszeństwo, tak czytałam.

Ale bądź dobrej myśli. Skoro ojciec pracuje, to wreszcie i ty dostaniesz, zeby go tylko nie zwolnili.

Ach, a może wcale nie dostałeś żadnego pisma od komornika? Wierzyciel alimentacyjny (kto nim jest, twoja mama?) niech napisze krótkie pismo do komornika z prośbą o rozliczenie egzekucji alimentów oraz odsetek ustawowych zgodnie w wyrokiem (podać podstawowe dane o wyroku), aktualny stan zadłużenia i to wysłać poleconym do komornika. Na pewno dostaniesz takie rozliczenie. Acz, to chyba się jakoś inaczej nazywa, nie rozliczenie. Może jeszcze ktoś podpowie ten tytuł dokładnie, bo nie pamiętam szczegółowo.

Powrót