czy komornik może zająć działkę, która jest w cześci spadkiem osób trzecich?

• Autor wątku Autor wątku gulii4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gulii4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam Forumowiczów.
chciałbym zadać kilka pytań dotyczących zajęć nieruhomości.
moja żona i jej brat otrzymali w spadku po ojcu 1/2 działki.
ponieważ teście byli po rozwodzie po zmarłym mężu teściowej nie należało się ani pół metra działki, więc cała 1/2 zostala podzielona na moją żonę i jej brata po1/4.
po niedługim czasie okazało się że teściowa ma zadłużenie, którego nie spłaca, i w obawie o utrate tej działki przepisalismy połowę teściowej na moją żonę a 1/4 mojej żony na mnie.
okazuje się że w trakcie tworzenia aktu notarialnego teściowa ootrzymała informację od komornika sądowego, że nie może darować oddawać sprzedawać nic co może stanowić ma jakąś wartość(ruchomości, nieruchomości).
my natomiast postanowiliśmy dokończyć akt notarialny.
na chwilę obecną sprawa wygląda następująco:
ja jestem właścicielem 1/4 działki nieletni brat mojej żony 1/4 i moja żona 1/2 działki.
jak się okazuje to nie jest jedyne zadłużenie mojej teściowej ale przpominam że działka została przepisana przed wszelkimi pismami komorniczymi prócz jednego KTÓRE MAMY ZAMIAR SPŁACIĆ..
nadmieniam również, że komornik w związku z brakiem czogokolwiek co mógłby zabrać teściowej umożył postępowanie do czasu aż podejmie pracę i wtedy bedzie zajmował jej tyle ile pozwalają przepisy.
rozumiem, że komornik nie dopatrzył się ze niedawno teściowa była współwałścicielką działki.
niestety muszę dodać, że trafił się nam miły pan, który twierdzi, że zgłosi sprawę komornikowi.(taki pies ogrodnika).
proszę o odpowiedź, czy jest taka możliwość anulowania aktu i aby komornik zajął działkę i czy jest możliwość zajęcia tylko części tej działki, która należała do teściowej?
z góry dziękuję za odpowiedź

Tak przy pomocy tzw. skargi pauliańskiej. Poza to co zrobiła Pan teściowa jest przestępstwem z art.300 § 2 i 3 kk ...
...
Art. 300. § 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Kto, w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądu lub innego organu państwowego, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku zajęte lub zagrożone zajęciem,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Jeżeli czyn określony w § 1 wyrządził szkodę wielu wierzycielom, sprawca

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 4. Jeżeli pokrzywdzonym nie jest Skarb Państwa, ściganie przestępstwa określonego w § 1 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

ok rozumiem wszystko.
tylko nurtuje mnie pytanie czy jeżeli ta działka należała do teściowej tylko w 1/2 reszta należała do dzieci jako spadek to czy takową nieruchomość można podzielić i zabrać jej część?

i jeszcze jedna sprawa pismo komornicze dostaliśmy przed przepisaniem tej działki i ten wątek chcemy zamknąć bo chcemy spłacić ten akurat kredyt.
a kolejne pisma dochodziły już po przepisaniu działki więc chyba nie dotyczą tej sprawy.
gdzieś kiedyś czytałem, że nie można darować zbywać niszczyc itp tylko w przypadku gdy komornik sądowy wystawił już pismo.
a tekie miały miejsce juz po akcie notarialnym.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam,
czy ktoś mi jeszcze pomoże? :)

Powrót