Czy komornik może zająć nieruchomość córki ?

• Autor wątku Autor wątku Megan16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Megan16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Przepisałam działkę rolną na pełnoletnią córkę, czy w przypadku egzekucji komorniczej wobec mnie, komornik może zająć działkę darowaną (akt notarialny) córce ?

W takim razie jeżeli komornik może zająć wynagrodzenie dłużnika czy może jednocześnie zająć nieruchomość darowaną córce ?

mada500 napisał:
hmm...no nie wiem, jeżeli w księdze wieczystej będzie figurować córka jako właściciel to raczej nie może...jednak jak piszesz poniżej...
Skarga Pauliańska
z tym się zgodzę, ale jest to uprawnienie przysługujące wierzycielowi.

I jeszcze jedno czy komornik może zająć samochód którego wpółwłaścicielem jest bank, ponieważ jest w kredycie ?

czyli, jezeli dobrze zrozumiałam, komornik nie może zająć działki córki, może o to wystąpić wierzyciel ? Tylko skąd miałby wiedzieć wierzyciel, że córka ma działkę ? I co to znaczy "zająć udział" ? samochód jest nadal w kredycie i spłacany.

Wierzyciel składa wniosek do komornika o wszczęcie egzekucji przeciwko Pani. Komornik ustala majątek. O nieruchomości komornik może dowiedzieć się z ksiąg wieczystych i wtedy informuje o tym wierzyciela. Jeżeli nie jest Pani właścicielką nieruchomości to wtedy nie zostanie ona zajęta. Natomiast jeżeli komornik ustali, że darowała Pani nieruchomość po powstaniu zadłużenia to wierzyciel może wystąpić do sądu o uznanie umowy darowizny za bezskuteczną, czego skutkiem może być zajęcie tej nieruchomości na poczet Pani zadłużenia.

Czy w przypadku zajęcia wynagrodzenia również może zająć nieruchomość ?

Jak mogę uchronić córkę przed zajęciem nieruchomości oczywiście nie mam możliwości spłacenia całego długu ?

Jak mogę uchronić nieruchomość córki przed przejęciem komorniczym ? oczywiście nie jestem w stanie spłacić całego zadłużenia

Powrót