Czy komornik może zająć wszytskie dochody firmy

• Autor wątku Autor wątku DrianZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DrianZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Zacznę od początku moja firma uzyskuje dochody z wynajmu lokali handlowych obecnie 2
1. czynsz 3500
2. czynsz 4000
To są jedyne dochody firmy, niedawno bank wypowiedział mi umowę kredytu hipotecznego do spłaty zostało 30000 zł, i wtedy sprawa poszła do komornika komornik zajął czynsz z lokalu nr 1 w wysokości 3500zł (do banku z tej kwoty wpływa 2000zł) w ciągu 2 tygodni wpłaciłem do banku 10000zł i 4000zl także dług wynosi obecnie 16000zł, lecz komornik zdecydował zając także czynsz za 2 lokal w wysokości 4000zł odbierając firmie wszystkie środki do funkcjonowania i stąd moje pierwsze pytanie czy komornik może zająć całość dochodów firmy ? pozostawiając ludzi bez środków do funkcjonowania ?
i drugie moje pytanie czy można prosić bank o rozłożenie długu pomijając komornika (jeśli zajął już 2 czynsze z lokalu numer 1 ) ??

Z góry dziękuje za odpowiedz
Adrian S.

1. może
2. można - jednak w przypadku umorzenia postępowania na wniosek wierzyciela albo w przypadku dokonywania wpłat bezpośrednio wierzycielowi komornik i tak ma prawo obciążyć dłużnika opłatą.

Proszę pamiętać że komornik wykonuje wnioski wierzyciela...to nie jest widzimisię komornika co ma zająć. Komornik ma jak najszybciej i jak najskuteczniej wyegzekwować dla wierzyciela jego roszczenie.

Powrót