czy komornik może zająć żeczy żony?

• Autor wątku Autor wątku negatyf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

negatyf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam

z żoną posiadamy rozdzielność majątkową, do tej pory byliśmy zameldowani w mieszkaniu rodziców, lecz niedawno żona wzięła kredyt na odkupienie tego mieszkania, mieszkanie pozostało z wyposażeniem (tv, lodówka, meble itd.), na mnie jest wyrok o spłatę zadłużenia powstałą po działalności gospodarczej, komornik chce zająć ruchomości, nieruchomości i tu moje pytanie:
1. czy komornik może zająć mieszkanie które jest na moją żoną i dodatkowo w kredycie z banku?
2. co z rzeczami które są na wyposażeniu mieszkania, na niektóre żona posiada fv , ale na niektóre nie, czy komornik może zająć takowy sprzęt?
3. czy komornik może wystąpić o zajęcie wynagrodzenia, konta mojej żony?

pzdr i czekam na odpowiedź

Skuteczność rozdzielności majątkowej zależy w jaki sposób została ustanowiona. Np. notarialna umowa o rozdzielności majątkowej jest skuteczna wobec tych wierzycieli, którzy o niej wiedzieli (art 47 §2 kro).
Komornik nie może zająć wynagrodzenia ani rachunku bankowego żony. Teoretycznie może zająć rzeczy znajdujące się w posiadaniu (miejscu zamieszkania) dłużnika, jednakże zwykle po okazaniu skutecznej umowy o rozdzielności odstępuje od zajęcia. Jeśli nie, należy zadbać by w protokole zajęcia znalazł się właściciel rzeczy (żona), która zostanie pouczona o przysługującym jej powództwie przeciwegzekucyjnym (jak ma dowody zakupu, świadków to wygra).

Co to znaczy skuteczna rozdzielność? Dług powstał przed ślubem jak nie znałem jeszcze żony, przed ślubem sporządziliśmy akt notarialny o rozdzielności, natomiast wierzyciel nie otrzymał informacji o moim ślubie ani o powstałej rozdzielności, jak więc jest to traktowane? czy żona może czuć się bezpieczna czy nie? Kolejne pytanie, mieszka z nami moja siostra (ma swój oddzielny pokój) i posiada komputer, który nie jest nowym sprzętem, kupiła go z drugiej ręki więc nie ma na niego dok zakupu, czy komornik może zająć ten komputer? jeżeli tak to czy jest jakiś sposób żeby zostawił ten sprzęt w spokoju? jakieś oświadczenie czy co?
I jeszcze jedno pytanie czy jeżeli wymelduje się z mieszkania to komornik będzie dalej nachodzić moją rodzinę?

czekam na odpowiedź i pozdrawiam

W takiej sytuacji żona jest jedyną właścicielką mieszkania i spłaca je z własnego odrębnego majątku. Nie odpowiada za Pana długi.
Oświadczenie siostry powinno wystarczyć, ale gdyby jednak sprzęt został zajęty - służy jej powództwo przeciwegzekucyjne, w którym musi dowieść że należy do niej. Jak nie ma dowodu zakupu to zeznania świadków. Do sądu należy ocena ich wiarygodności.
Pozdrawiam

Powrót