Czy komornik zabierze pieniądze z ubezpieczenia po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku kaja189s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja189s

Użytkownik
Odpowiedzi
185
Zmarła moja konkubina. Dostaliśmy pieniądze z córką z ubezpieczenia do podziału po połowie. Mam komornika, czy on może mi to zabrać? Nawet w przypadku przelania tych pieniędzy na inne konto (mojej aktualnej konkubiny)?

Tak, choć jedynie do 1/4 wysokości otrzymanego przez Pana świadczenia z tego tytułu. Bank powinien ograniczyć się do przekazania komornikowi tylko takiej części otrzymanego przez Pana świadczenia. Poza tym, art. 300 par. 2 Kodeksu karnego.

I co będzie jak przelew pójdzie na inne konto, a ja nie poinformuję komornika? Właściciel konta rozumiem, że nie odpowie w żaden sposób?

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Tak, choć jedynie do gek1/4 wysokości otrzymanego przez Pana świadczenia z tego tytułu.
Przy egzekucji z tegoż świadczenia tak, ale nie z wierzytelności rachunku bankowego.

LLawyer napisał:
Przy egzekucji z tegoż świadczenia tak, ale nie z wierzytelności rachunku bankowego.
Tak to prawda, mimo to, gdyby takie świadczenie zostało przekazane w kwocie ponad 1/4 można rozważyć skargę na czynności lub reklamację w banku. Przepis rozporządzenia mówi, że chroniona jest kwota odszkodowania a nie wierzytelność z tego tytułu. Sytuacja podobna jak ze świadczeniami pieniężnymi przyznawanymi w ramach pomocy społecznej. Generalnie jednak racja i znacznie bezpieczniejsza pod tym względem byłaby wypłata świadczenia odszkodowawczego do rąk własnych.

Chyba nikt nie odpowiedział na moje pytanie. Powtórzę: "I co będzie jak przelew pójdzie na inne konto, a ja nie poinformuję komornika? Właściciel konta rozumiem, że nie odpowie w żaden sposób?". Chodzi mi tylko o to czy właściciel konta może odpowiedzieć jakkolwiek. Dopowiem, że są to pieniądze z OFE (ZUS).

Ostatnia edycja:
Powrót