Czy konsumenci znają swoje prawa w Internecie?

• Autor wątku Autor wątku monaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Zwracam się z prośbą o wypełnienie ankiety pt. „Prawa konsumenta w handlu elektronicznym”. Celem badania jest ocena wiedzy konsumentów na temat uregulowań prawnych obowiązujących w handlu elektronicznym. Ankieta jest anonimowa, składa się z 15 krótkich pytań, najczęściej jednokrotnego wyboru. Jej wypełnienie nie zajmie zbyt wiele czasu, a ja dzięki uzyskanym odpowiedziom zdobędę niezbędny materiał do pracy magisterskiej:).
Z góry serdecznie dziękuję za poświęcenie czasu na udzielenie odpowiedzi. A oto link do formularza ankiety:

formularz ankiety

Pozdrawiam,
Monika

Chyba luki są w ankiecie, ja dopatrzyłem się dwóch:
5. Gdy konsument zakupi w sklepie internetowym film na dvd i po przejrzeniu kilku fragmentów, stwierdzi, że film mu się nie podoba, ma prawo zwrócić go w ciągu 10 dni.*
Nie ma mowy o opakowaniu, które jest istotne w tym wypadku.
6. Przy zwrocie towaru zakupionego w sklepie internetowym koszty przesyłki ponosi sprzedawca.*
A co z art.12 ust.4 ustawy:
4. W wypadku, o którym mowa w ust. 3, konsument ma prawo odstąpić od umowy w sposób i na zasadach określonych w art. 7. Zwrot rzeczy następuje w takim wypadku na koszt przedsiębiorcy.

Dziękuję za cenne uwagi, jako że to dopiero początek przeprowadzania ankiety, doprecyzowałam te pytania, by możliwe było udzielenie jednoznacznej odpowiedzi.

Prosisz o wypełnienie ankiety na forum prawnym. Wydaje mi się, że możesz uzyskać bardzo niemiarodajne rezultaty:P

Powrót