czy kontroler kolei ślaskich ma prawo wziąć legitytymację studencką do ręki

• Autor wątku Autor wątku emem1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emem1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzisiaj podczas kontroli biletu, który zzaznaczam miałem, był ważny, pokazałem legitymację studencką, ogólnie wszystko przebiegało pomyślnie dopóki kontroler nie próbował wziąć owej legitymacji do ręki, odsunąłem ja od niego na co on że ma wszelkie prawa by ją wziąć do ręki. I teraz pytanie, czy legitymacja jest na poziomie dowodu osobistego i nie ma on żadnego prawa by ją przytrzymać czy jednak ma ?

A w czym problem?
Dajesz, kontroler ogląda czy dokument jest autentyczny i go zwraca nienaruszony lub zatrzymuje.

Shocked napisał:
A w czym problem?
Dajesz, kontroler ogląda czy dokument jest autentyczny i go zwraca nienaruszony lub zatrzymuje.
nie ma żadnego problemu chce tylko wiedzieć czy ma prawo wziąć tę legitymację do ręki.

Skoro nie ma problemu to go nie twórz.
Masa czasu i energii w gwizdek...

Shocked napisał:
Skoro nie ma problemu to go nie twórz.
Masa czasu i energii w gwizdek...

Może odpowie mi ktoś kto nie ma zamiaru hejtować czystej ciekawości

Hejtowaniem jest pokazywanie kontrolerowi, że utrudni mu się pracę dla zasady "bo mi wolno"

Ma on prawo poprosić o wręczenie dokumentu o ile ma podejrzenie, że jest nieautentyczny.
W razie odmowy może wezwać SOK lub Policję a Ci już wiedzą jak postępować.

Shocked napisał:
Hejtowaniem jest pokazywanie kontrolerowi, że utrudni mu się pracę dla zasady "bo mi wolno"

Ma on prawo poprosić o wręczenie dokumentu o ile ma podejrzenie, że jest nieautentyczny.
W razie odmowy może wezwać SOK lub Policję a Ci już wiedzą jak postępować.
Dziękuję :) poza tym nie utrudniałem, podejrzenia że był nie autentyczny nie miał, a wytłumaczył się że legitymację może a dowodu nie, czy to oznacza że ważna legitymacja nie jest dokumentem potwierzierdzajcym tożsamość?

legitymacja potwierdza jedynie prawo do przejazdu zniżkowego.
nie jest dokumentem potwierdzającym tożsamość.

Powrót