Czy krok taneczny ma prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku kozowsp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozowsp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jak w temacie. Jeśli w teledysku/programie telewizyjnym/podczas występu publicznego pojawia się krok taneczny będący częścią całej choreografii, to czy taki mały fragment całości podlega prawu autorskiemu i np. czy mam prawo go nieodpłatnie użyć w celach komercyjnych np. w swoim filmie, który zarabia reklamami, albo w mojej grze komputerowej (np. postać w grze go wykonuje).

Przykład:

Tworze grę, którą będę sprzedawał. W tej grze w pewnym momencie postać tańczy Macarenę. Czy mam zapłacić wytwórni, która nagrała teledysk do tego utworu, gdzie po raz pierwszy się pojawił?

Przykład 2:
Jestem blogerką taneczną, która tańczy bez muzyki. I w pewnym momencie filmu tańczę słynnego "moonwalka" z teledysku Micheala Jacksona. Film zarabia poprzez wyśwetlanie teklam. Czy mam zapłacić wytwórni, która posiada prawa do teledysku Michaela Jacksona.

Przykład 3:
Jestem profesjonalnym tancerzem, który odplatnie, wystawia 20 przedstawień i w jednej z choreografii, przez 15 s tańczy krok taneczny z filmu goraczka sobotniej nocy. Czy muszę zapłacić wytwórni filmowej za użycie tego kroku tanecznego?

Pragnę zauważyć, że we wszystkich przypadkach krok taneczny jest tylko przytoczony przez pewien moment, a zarabianie nie jest oparte stricte na odtwarzaniu kroku tanecznego.

Ostatnia edycja:
Zawsze na korzystanie z cudzego utworu wymagane jest odpowiednie zezwolenie i nie ma znaczenia czy jest to fragment czy całość.

Cudzym wytworem jest też zupa jarzynowa z danych składników. Jeśli zarabiasz na wyświetlaniu a sprawa dotyczy kroku to tutaj trudno aby ktoś interpretował czy jest on taki sam czy podobny, a może masz pod innym kątem rękę lub ubiór i już nie jest tożsamy z filmem. Jest to nie do wyegzekwowania prawnie on zdaniem i nie ma tutaj łamania prawa autorskiego.

tomeh napisał:
... Jest to nie do wyegzekwowania prawnie on zdaniem i nie ma tutaj łamania prawa autorskiego.
Twoje zdanie jest błędne, na dodatek warto abyś poczytał o opracowaniu cudzego utworu.

Powrót