Czy kruk moze sciagnac przedawniony dlug??

• Autor wątku Autor wątku dzisek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzisek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
W dniu 14.11.2005 wziąłem kredyt na kwotę 25 000zl, spłacałem go 5 miesięcy i przestałem. 29.05.2006 został on wypowiedziany przez bank i przez 3 lata nikt się do mnie nie odzywał w sprawie spłaty tego kredytu. Dopiero 24.07.2009 dostałem pismo od firmy Kruk w którym miałem się zobowiązać do spłaty tego kredytu w ratach. przez ostatnie 2 lata spłacałem ten kredyt do puki znajomy mi nie powiedział ze jest on przedawniony. Czy w takim razie jak przestane go spłacać nie grozi mi komornik? Z góry dziękuje za odpowiedz.

By był komornik, musi być albo BTE potwierdzony przez sąd (i to by oznaczało, ze KRUK jest jedynie pełnomocnikiem), albo nakaz zapłaty z sądu (gdy dług został sprzedany).
Dług się nie przedawnia - przedawnia się roszczenie o zapłatę. Spłata zadłużenia oznacza, że bieg przedawnienia został przerwany. Jeżeli przestanie Pan płacić, od tej daty bieg przedawnienia (3 lata) zacznie biec na nowo.

Mogłem po prostu nie płacić po tych 3 latach i teraz ten dług byłby przedawniony. Czyli teraz muszę znowu czekać 3 lata zanim będzie dług przedawniony na nowo??
czyli jeśli teraz przestane płacić to Kruk możne wystosować pismo do sadu i nasłać na mnie komornika??

Jeżeli KRUK nabył dług, ma wystosować pozew. Żeby Pan mógł skutecznie się sprzeciwić, pomiędzy ostatnią ratą a datą wniesienia pozwu powinien minąć 3-letni okres.
Jeżeli czas będzie krótszy, nie będzie Pan w stanie bronić się zarzutem o przedawnienie roszczenia, nakaz zapłaty się uprawomocni i KRUK będzie mógł wystąpić do komornika z wnioskiem o wszczęcie egzekucji komorniczej.
NA Forum zwieszono poradnik "Windykacja - instrukcja postępowania z firmami windykacyjnymi". Radzę się zapoznać.

Powrót