Czy ktoś może wie

• Autor wątku Autor wątku kkzim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkzim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pobieram świadczenie pielęgnacyjne w związku z opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym, mąż prowadzi działalność gospodarczą ( ryczałt ).Jestem chora i w chwili obecnej nie mogę opiekować się dzieckiem. Czy w takim wypadku mąż może dostać zasiłek opiekuńczy na dziecko ( opłaca składki ZUS i dobrowolną składkę chorobową), i czy wiąże się to z utratą przezemnie świadczenia. Proszę o odpowiedż i z góry serdecznie dziękuje.

Mężowi należy się zasiłek opiekuńczy, jeśli jest zgłoszony do ubezpieczenia chorobowego od co najmniej 180 dni i przez ten czas opłacał składki na FUS w terminie i w obowiązującej wysokości.

Nie wiem, czy nie stracisz zasiłku. Wątpię, żebyś miała stracić, ale po co ryzykować? Mąż niech weźmie opiekę nad Tobą - o ile nie przebywasz w szpitalu czy innym ośrodku opiekuńczym. Należy mu się z tytułu opieki nad Tobą 14 dni zasiłku w roku kalendarzowym. Z tytułu opieki nad chorym dzieckiem - 60 dni, pod warunkiem, że dziecko nie ukończyło 14 lat (jeśli ukończyło, to 14 dni). Przy czym na wszystkich razem członków rodziny należy się w sumie 14 dni opieki w roku kalendarzowym lub 60 dni w roku kalendarzowym, jeśli się bierze opiekę na chore dziecko poniżej 14 roku życia.

Dziękuję za odpowiedż. Niestety ja muszę iść do szpitala i nie wiem na jak długo ( kłopoty z kręgosłupem).Na mnie więc opieki nie weżmie. Dziecko ma 8 lat i orzeczenie w którym pisze, że wymaga stałej opieki i współdziałania w procesie leczenia. Mąż opiekując się dzieckiem nie będzie mógł pracować czy jeśli od ponad roku wszystko było opłacone jak trzeba ma prawo do tych 60 dni i czy musi miec zwolnienie od lekarza?
Swiadczenie pielęgnacyjne jest czymś w rodzaju pensji za rezygnację z pracy w celu opieki nad dzieckiem, co jednak jeśli choruję i takiej opieki nie mogę sprawować (przez jakiś czas).Nigdzie nic nie ma na ten temat, albo ja nie potrafię szukać. Podpowiedzcie coś proszę.

Według wyjaśnień MPiPS:
Świadczenia pielęgnacyjne nie przysługują, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty socjalnej, zasiłku stałego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego;

Nie jest tu wymieniona choroba osoby sprawującej opiekę, więc świadczenie te będzie wypłacane mimo tego, że Pani choruje.

Natomiast zgodnie z wyjaśnieniami na stronach ZUS, zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych członków rodziny mogących zapewnić opiekę.
Od dnia 16 marca 2007 r., tj. od dnia ogłoszenia wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 6 marca 2007 r., sygn. akt P 45/06 (Dz.U. Nr 47, poz. 318), zasiłek opiekuńczy z tytułu sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do lat 14 oraz innym chorym członkiem rodziny (w tym z tytułu opieki nad dzieckiem w wieku powyżej 14 lat) przysługuje także osobom objętym ubezpieczeniem chorobowym dobrowolnie.

Zgodnie z powyższym uważam, że nie ma przeszkód, aby mąż Pani mógł otrzymać ten zasiłek przez okres do 60 dni w roku.

Ponieważ ZUS może to różnie interpretować, radziłbym zwrócić się z oficjalnym zapytaniem do Dyrektora Oddziału ZUS.

Powrót