Czy ktoś ostatnio zakładał DG?

• Autor wątku Autor wątku kasiakasia33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiakasia33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy ktoś ostatnio zakładał działalność gospodarczą?
Mam pytanie czy faktem jest to jedno okienko o którym swego czasu tak krzyczało PO?
Prawda to czy nadal trzeba chodzić po wszystkich urzędach, bo wg poradników typu jak założyć działalność gospodarczą to 1 okienko nie działa...
dzieki!

Ten poradnik pisała osoba która widać sama nie zakładała działalności gospodarczej. :).

a coś konkretnego?

Z góry dzięki!

1 okienko nie działa i nie przewiduję aby zadziałało, bo opór materii urzedniczej jest zbyt duży.

Nadal trzeba pobiegac po urzedach, choć nieco mniej. Regon przyślą ci już do domu i nie musisz do nich biegać i juz....
a i nie musisz w US robić rejestracji NIP.....

Teraz lata sie do urzedu miasta, potem do zusu i ewentualnie do us.

Ja mieszkam w Swarzędzu, zakładałam działalność tylko w Urzędzie Miasta i Gminy i wszystko zadziałało ! Co prawda trwało to jakiś czas ( około 2 tygodnie ) ale było tylko 1 okienko :!:

jasne i formę opodatkowania tez masz dobrze wybraną co?

zawiadomienie o księdze gdzie masz złożone?? albo wybór ryczałtu przed uzyskaniem pierwszego przychodu?? o Vacie nie wspomnę z grzeczności :P

Jeśli ktoś chce być opodatkowany na zasadach ogólnych i nie chce być płatnikiem VAT, to nie musi odwiedzać US. Wystarczy EDG-1 złożony w "jednym okienku". ZUS-u też można nie odwiedzać, gdyż druk ZUS ZUA (ZZA) można wypełnić ręcznie i wysłać pocztą po otrzymaniu z ZUS kopii ZUS ZFA. :)

No i co? Wystarczy tylko jedna wizyta w Urzędzie Gminy? Wystarczy. :)

jasne a zawiadomienie o zaprowadzeniu księgi?? wybór VAT? albo zgłoszenie do ryczałtu??

To co?

Pan minister miał niezły pomysł, tylko druk do dupy zrobił.

jeśli nic się nie wybierze, to odgórnie jest się na zasadach ogólnych.

niezawiadomienie o zaprowadzeniu pkpir chyba jest, nie?
ergo, EDG-1 nie wystarczy

Chyba po polsku napisałem, że przy opodatkowaniu według skali i rezygnacji z VAT, nie trzeba nic dodatkowo składać w US.

Powrót