Czy ktoś pomoże i odpowie

• Autor wątku Autor wątku arisona2002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arisona2002

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie sprzedając mieszkanie rozliczam pit39 w rozliczeniu uwzględniam koszta uzyskania przychodu.Moje pytanie brzmi czy zakup tegoż obecnie sprzedanego mieszkania które było posilkowane kredytem hipotecznym jest kosztem uzyskania przychodu? Czy sam wklad własny jest kosztem uzyskania przychodu a nie cena nabycia zbywanego mieszkania? Wiem dziwne pytanie i dla mnie równie logicznym byłoby że kosztem jest kwota zakupu...ale jest duże ale bo ksiegowa twierdzi że od nowego ładu weszły zmiany i tylko wkład własny jest kosztem. Szukam wszędzie ale takiej zmiany nie znalazlam proszę o pomoc kompetentne osoby z góry dziekuje.

czy zakup tegoż obecnie sprzedanego mieszkania które było posilkowane kredytem hipotecznym jest kosztem uzyskania przychodu?

Zgodnie z art. 21 ust. 30a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, który obowiązuje od 1 stycznia 2022 r. wydatki, o których mowa w ust. 25 pkt 2, obejmują także wydatki na spłatę kredytu (pożyczki) oraz odsetek od tego kredytu (pożyczki), zaciągniętego w związku ze zbywaną nieruchomością lub prawem majątkowym na cele określone w ust. 25 pkt 1, w tym także gdy wydatki te odpowiadają równowartości wydatków uwzględnionych w kosztach uzyskania przychodu z tytułu odpłatnego zbycia, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a-c, które sfinansowane zostały tym kredytem (pożyczką).

Zapoznaj się także z Interpretacją ogólną wydaną przez Ministra Finansów w dniu 1 kwietnia 2022 r. (Nr DD2.8202.5.2020) opublikowaną w Dz.U. Min. Fin. z 2022 r., nr 35.

........................................
Nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
Czyli rozumiem że jeśli zakup był na kwotę 200000zl posiłkowany kredytem to jest to koszt uzyskania przychodu ze zbywanej nieruchomosci? Czy rozumieć można że księgowa źle rozlicza pit39? Dodam że ksiegowa uzasadnia rozliczenie twierdząc że takie ma praktyki i ona tak liczy opiera się na indywidualnej interpretacji dyrektora izby skarbowej której wycinek mi wysłała pomijam fakt ze w koszta wrzuciła również prowizję banku i ubezpieczenie co wg mnie absolutnie nie może być kosztem bo jest zwracane. Ksiegowa po moich skargach i podejrzeniach celowego działania na niekorzyść podatnika oddała zapłatę za rozliczenie przelewem tytułujac go jako zwrot za pit39 zwalniajacy z odpowiedzialnosci rozliczeniowej.

opiera się na indywidualnej interpretacji dyrektora izby skarbowej której wycinek mi wysłała

Teraz istotna jest Interpretacja ogólna Ministra Finansów z dnia 1 kwietnia 2022 r. Minister Finansów stwierdził w niej, że "(...) dla celów podatku dochodowego od osób fizycznych, w stanie prawnym obowiązującym do 31 grudnia 2021 r., należy uznać, że wydatek na spłatę kredytu (pożyczki), w tym kredytu konsolidacyjnego i refinansowego, oraz odsetek od tego kredytu (pożyczki), zaciągniętego na sfinansowanie wydatków związanych z nieruchomością będącą przedmiotem odpłatnego zbycia, mieści się w pojęciu wydatków na własne cele mieszkaniowe, o których mowa w art. 21 ust. 25 ustawy PIT”.

Zawsze można zrobić korektę złożonej deklaracji podatkowej.

............................................
Nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
Powrót