Czy ktoś zna się na prawie we Włoszech?

• Autor wątku Autor wątku dokika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dokika

dokika

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, mam na imię Dorota i od dwóch miesięcy pracuje jako opiekunka przy starszej osobie we Włoszech.Jest to 80 letni mężczyzna, pełnosprawny fizycznie i umysłowo. Moja praca polega na pracach domowych, czyli pranie, sprzątanie, przygotowywanie posiłków i inne. Mam umowę na czas nieokreślony 25h tygodniowo. Od pewnego czasu a raczej w pewnym stopniu od początku, stałam się ofiarą mobbingu przez tego pana. Jestem krzyczana, zastraszana (walenie pięściami w stół, drzwi), szantazowana zwolnieniem z pracy. Nie mogę usiąść na krześle, ponieważ wtedy ten pan uważa że nie pracuję, inne przykłady jego zachowania ciagnely by się w nieskończoność, jednym słowem muszę być całkowicie mu podporządkowana. Wczoraj miała miejsce taka sytuacja ze wróciłam do domu (z pół godzinnym opóźnieniem czyli zamiast o 18.20 wróciłam o 18.50 a był to mój dzień wolny) zastalam zamknięta bramę na kłódkę, po jakimś czasie w końcu mi otworzyl ale zapowiedział że następnym razem tego nie zrobi. Moje pytanie brzmi czy on ma prawo nie wpuścić mnie do domu? Zmuszać do określonych czynności czy zachowań? Zastraszac mnie do tego stopnia że jestem zrujnowana psychicznie? Zaznaczę że chce się w poniedziałek tj. 9 grudnia zwolnić i odejść do innej pracy. Czy mogę w jakiś sposób zmusić go do odpowiedzialności za szkody, które mi wyrządził? Gdzie się udać po poradę jeśli to możliwe nieodpłatna? Czy może lepiej nic nie robić bo nie mam szans na sprawiedliwość? Dziękuję za ewentualną odpowiedź, pozdrawiam

Dziękuję, nie wiedziałam że jest taki dział :)

Powrót