CZy l4 z Polski akceptuje Niemiecki Allianz

• Autor wątku Autor wątku kamilos0072
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilos0072

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Pracuje w Niemczech na umowe o prace juz 8 miesiac .Jestem ubezpieczony w niemieckim Allianz. Pewnego dnia doznalem urazu bedac w Polsce tj pekniecie kosci srodstopia . Lekarz chirurg dał mi ponad 6 tygodni zwolnienia tzw l4. W zwiazku z tym mam pytanie czy niemiecki allianz zaakceptuje to l4 i wyplaci mi nalezne chorobowe? i jak to jest czy do 6 tyg placi pracodawca? jesli tak to czy on ma obowiazek mi wyplacic czy tez moze odmowic wyplaty swiadczen . czekam na odpowiedz pozdrawiam

znowu to samo,bedac w Polsce doznalem urazu:(
poczytaj ten temat byl juz tutaj przerabiany

niestety jakby pani mogla podac linka do tegoz pytania bylbym wdzieczny gdyz widze jedynie temat polskie l4 a niemiecki pracodawca i dotyczy to zupelnie czegos innego . pozdrawiam

kamilos0072
jak to jest czy do 6 tyg placi pracodawca? jesli tak to czy on ma obowiazek mi wyplacic czy tez moze odmowic wyplaty swiadczen
Czy jesteś pewny że jesteś jeszcze pracownikiem ,zadzwoń do AOK czy pracodawca zapłacił Ci składki bo zazwyczaj zwalniają pracownika i po kłopocie.

Normalnie przebywajac za granica trzeba przeslac zwolnienie BEZZWLOCZNIE pracodawcy

A dlaczego ty jestes ubezpieczony w Allianz? Przeciez to ubezpieczenie prywatne. Ubezpieczenia prywatne placa chorobowe tylko wtedy, gdy sie to extra uwzglednilo (za dodatkowa skladka) w polisie.

posrednictwo z tego co sie orientuje uwzglednilo to . kolega byl na l4 tydzien i zostalo mu to wyplacone .moja sytuacja jest inna bo ja jestem ponad miesiac. A wiec jesli mnie nie zwolnili to dostane platne chorobowe rozumiem? Doidatkowo doktor w Polsce wypisal mi to nie na druczku zusu tylko na zwyklym zwolnienie lekarskie. i pytanieczy takie cos mi zaakceptuja czy musi mi to wypisac na jakims specjalnym dokumencie.??

zapytalem sie, jaka to kasa chorych, a ty nie odpowiedziales. Jesli prywatna, to dostaniesz chorobowe TYLKO wtedy, gdy extra to ubezpieczyles, jak nie, to nie dostaniesz nic. Wszystko zalezy od twojej polisy ubezpieczeniowej, chyba ze to jest ubezpieczenie panstwowe, ale wtedy tez powinienes byl juz pierwszego dnia wyslac kopie zwolnienia do kasy chorych

Po za tym ja nie jestem w AOK tylko KKH allianz

Jest taka sprawa że w Niemczech dostalem l4 do 26 pazdziernika i wyslalem to szefowi a on to rozeslal podobno we wskazane miejsca. Teraz jestem w Polsce i mam od 27 do 25 listopada i tym L4 sie martwie.

Czyli mam powiedziec lekarzowi zeby to zwolnienie napisal na normalnym zusowskim druku? bo on nie wiedzial i kazal sie dopytac.

no to jak szef wyslal do kasy chorych, to po prostu do nich zadzwon albo napisz maila i sie zapytaj, czy je dostali

Generalnie to ty powienies rownolegle wysylac zwolnienie i do szefa i do kasyc chorych: w Niemczech dlatego zwolnienie jest od razu w dwoch egzemplarzach

Jest taki problem że slaboznam jezyk Niemiecki i od takich spraw m.in jest nasz project manager. Ja raczej sie tam nie dogadam no chyba ze po angielsku...
A jesli chodzi o polskie zwolnienie lekarskie to czy lekarz ma mi to napisac na tym zusowskim druku??

to nie jest najwazniejsze na jakim druku, wazne, zeby byl wyrazny adres lekarza i jego nazwisko na pieczatce

Do wysylania zwolnienia do kasy chorych nie potrzebujesz zadnej znajomosci jezyka: wsadzasz do koperty bez zadnego komentarza i tyle

Ok dzieki za informacje , zobaczymy co z tego wyjdzie:)) Pozdrawiam .

kamilos0072 napisał:
i tym L4 sie martwie
Jeszcze raz powtarzam, druki L-4 zostały już dawno wycofane (13 lat temu) i nie ma żadnej fizycznej możliwości korzystania z nich. Zastąpione zostały drukami ZUS ZLA. :)

Wprawdzie potocznie używa się określenia l4, ale to jest forum prawne i należy używać właściwych określeń.

Powrót