Czy łamane są moje prawa autorskie?

• Autor wątku Autor wątku aniz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Od pewnego czasu lokalne media wykorzystują moje teksty i fotografie bez mojej zgody. Ale od początku... Jestem osobą która redaguje wiadomości o lokalnej drużynie piłki nożnej. Nie jestem etatowym pracownikiem zatrudnianym przez klub , a jedynie sympatykiem drużyny z doświadczeniem dziennikarskim, któremu zależy na rozwoju klubu. Nie otrzymuje za swoją pracę żadnego wynagrodzenia, robię to charytatywnie. Od pewnego czasu lokalne portale internetowe wykorzystują moje teksty kopiując je na żywca z oficjalnej strony. Najbardziej irytujące jest to, że ja ponoszę koszty podróżowania za drużyną, wykonuje pracę przed komputerem, robiąc to za własne pieniądze, a komercyjne portale wykorzystują to dla własnej korzyści. Czy mogę zrobić coś z tym stanem rzeczy?
Napisałem już nawet maila do wydawcy portalu z roszczeniem ale zostało to zignorowane. Po publikacji na stronie klubu kolejnego tekstu nie minęło 30 minut,a był on już na lokalnym portalu. Pomóżcie rozwiązać ten problem.

Witaj,

#1. czy strona, na której zamieszczasz teksty jest zarejestrowanym w sądzie wydawnictwem prasowym (zgodnie z USTAWĄ z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe")?
#2. czy masz jakąś umowę (ustną, pisemną) z klubem odnośnie praw autorskich do twoich materiałów czy licencji?
#3. czy zdjęcia są twojego autorstwa?
#4. czy portale wykorzystujące twoje teksty i zdjęcia są zarejestrowanymi w sądzie wydawnictwami prasowymi (zgodnie z USTAWĄ z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe")?

#1 najprawdopodobniej nie.
#2 nie mam żadnej umowy. Po prostu robię to charytatywnie, a klub to akceptuje i pozwala mi korzystać z oficjalnej strony
#3 tak, zdjęcia są mojego autorstwa
#4 prawdopodobnie tak. Portal przekształcił się w formę elektroniczną z redakcji nierentownej gazety

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp)
Przepis prawny:
Art. 25.
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły na tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a i b;
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych;
4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby;
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.
2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.
3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu.
4. Przepisy ust. 1–3 stosuje się odpowiednio do publicznego udostępniania utworów w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, z tym że jeżeli wypłata wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 2, nie nastąpiła na podstawie umowy z uprawnionym, wynagrodzenie jest wypłacane za pośrednictwem właściwej organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi.
Generalnie posiadasz wszystkie prawa autorskie do pisanych przez siebie materiałów oraz zdjęć. Zapoznaj się z powyższym artykułem, więcej możesz przeczytać w wątku http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html.

W zależności od charakteru twoich materiałów pisanych i zdjęć, portal może korzystać z powyższego artykułu (jeśli jest zarejestrowanym wydawnictwem prasowym) przy wykorzystaniu części Twoich materiałów, o ile na stronie klubu nie jest wyraźne zastrzeżone, że nie wolno wykorzystywać tych materiałów bez zgody autora. No i zasadniczo należy Ci się w takim przypadku wynagrodzenie.

We wszystkich innych przypadkach (włącznie z sytuacją, kiedy portal nie jest zarejestrowanym wydawnictwem prasowym) na przedruk Twoich materiałów i zdjęć wymagana jest Twoja zgoda, jako właściciela wszystkich praw autorskich do tych materiałów (Art.17.upaipp).

upaipp:
- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. [odpowiedzialność cywilna, jeśli przedruki są bez podania autora i źródła, a także, jeśli nastąpiła ingerencja w formę lub treść materiałów - adekwatnie do Art.16. upaipp]

- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80. [odpowiedzialność cywilna, jeśli przedruki są bez zgody autora (z ewentualnym wyłączeniem z Art.25.upaipp) - adekwatnie do Art.17. upaipp lub nastąpiło rozpowszechnienie opracowań utworów bez zezwolenia twórcy - adekwatnie do Art.2. upaipp)

- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123. [jw tylko, że z urzędu]

możliwości jest więc potencjalnie dość dużo - kwestia, czy i jakie naruszenia zostały dokonane. Do celów sądowych trzeba archiwizować print-screeny potwierdzane u notariusza.

Popatrz też tam - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/102008-nielegalna-emisja-mojego-filmu-pomocy.html - warte uwagi...

Ostatnia edycja:
Powrót