Czy legalny Windows?

• Autor wątku Autor wątku tplink
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tplink

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Zakupiłem na allegro kompletnego pc-ta (jednostkę centralną), która posiada naklejkę licencyjną COA Windowsa XP Professional. Jako że nie posiadał wgranego systemu, ba dysku nawet, musiałem jakoś go zainstalować. Zdobyłem od znajomego obraz oryginalnej, nie przełamanej w żaden sposób wersji tegoż systemu, po czym rzecz jasna wypaliłem. Wgrałem, aktywowałem, wszystkie testery legalności Microsoftu potwierdziły ją. Czy posiadam teraz w 100% legalny Windows?

Pozdrawiam serdecznie,
tplink

Tak - posiadasz legalnego Windowsa swojego kolegi :) Z tego co jest napisane na stronie Microsoft'u można wnioskować, że nie wydają swojego oprogramowania z licencją na kilka stanowisk.
OGÓLNE ZASADY LICENCJONOWANIA:

Na podstawie każdej nabytej licencji przysługują Państwu prawa określone poniżej.

Prawa do instalacji i używania.

a) Licencjonowane urządzenie.
Przed użyciem oprogramowania muszą Państwo przypisać licencję do jednego urządzenia (fizycznego systemu sprzętu). Partycja sprzętowa lub dysk są traktowane jako oddzielne urządzenia.
... źródło

Jeden z Was posiada oryginalny system i jest to Twój kolega :)

Pozdrawiam :cool:

Mimo to że cd-key z mojej obudowy z nalepki zgadza się z tym w moim systemie? Dostarczył tylko obraz płyty.

Czy posiadasz zakupiony, oryginalnie zapakowany produkt, w którym znajdowała się:
- płyta z oprogramowaniem (na płycie jest wytłoczone między innymi: "Wypożyczanie lub nielegalne kopiowanie tego oprogramowania jest zabronione"),
- certyfikat autentyczności (przeważnie nalepka na opakowaniu z kluczem licencyjnym),
- "książeczkę pierwszej pomocy" ;)

Jeżeli tak to masz oryginalnego Windowsa XP ... jeżeli nie, to masz kopię od kumpla i klucz z nalepki na komputerze (trzeba było poprosić o oryginalną płytę przy zakupie komputera).

Pozdrawiam :cool:

Dobra, dziękuje moje wątpliwości zostały rozwiane. Mniej liberalne niż myślałem :/

Ostatnia edycja:
Powrót