Czy licytacja pieniędzy jest legalna?

• Autor wątku Autor wątku pioter123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pioter123

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Przykładowa licytacja 1000 zł, tyle że licytujemy w dół. Kto da mniej ten wygrywa. Coś w stylu za10groszy.pl tyle że licytujemy pieniądze.

W życiu bym na taki pomysł nie wpadła. Dobrze rozumiem tu chodzi o kupno 1000 zł za np. 100 ? Czy o coś innego ?

lionka napisał:
Dobrze rozumiem tu chodzi o kupno 1000 zł za np. 100 ? Czy o coś innego ?

Dokładnie o to chodzi. Są już takie strony np. kuppieniądze.pl tylko oni licytują centy, a ja chciałbym licytować złotówki, pytanie czy to jest zgodne z prawem.

pioter123 napisał:
Przykładowa licytacja 1000 zł, tyle że licytujemy w dół. Kto da mniej ten wygrywa. Coś w stylu za10groszy.pl tyle że licytujemy pieniądze.

To ja bym chętnie kupił ten 1000:D.Kto da mniej to wygrywa tak?

To ja daję 1 grosz.Wygrałem już?:D

Czytaj dokładnie, to działa tak jak inne tego typu licytacje typu za10groszy.pl, czyli każdy przebija np. o 10 groszy i osoba która przebije ostatnia wygrywa. Za 1 przebicie trzeba zapłacić np. 2 złote. Czyli ty płacisz 2 złote a cena spada do 999,90. W tym momencie możesz kupić te 999,90 (oczywiście nie zrobisz tego bo nie opłacałoby ci się to), lub przebijać dalej, lub czekać aż ktoś inny przebije.
PRZYKŁAD: Licytacja 1000 zł. Uczestników - 30 osób. Jeśli 29 osób przebije 100 razy to cena spada do 971,00. Możesz już kupić te 971 złotych lub czekasz aż cena jeszcze spadnie (ryzykując utratę wpłaconych pieniędzy na przebicia). Oczywiście jeśli przebiłeś 100 razy to nie opłaci ci się kupno tych pieniędzy, ale jeśli jesteś tą jedną jedyną osobą z tych 30 która jeszcze nie przebiła ani razu to wtedy opłaci ci się kupno tych pieniędzy, bo zarobisz 29 złotych.

Albo inaczej: Każdy kto chce wziąć udział w licytacji musi pierw wysłać sms za 20 złotych. Później te 1000 zł spada w dół o 10 groszy na sekundę. Czyli po 5 minutach te 1000 zł można będzie kupić za 970 złotych. Kto pierwszy wyśle do mnie sms za kolejne np 1,22 z VAT, że chce już kupić pieniądze to wygrywa tą aktualną kwotę . Reszta osób przegrywa i odchodzi z kwitkiem (pieniędzy za sms nie zwracamy oczywiście).

pioter123 napisał:

Wybacz właśnie czytałem uważnie.Z tego co napisałeś tak właśnie wynika.Kto da mniej;)

A tak na poważnie to co by miało być w tym nielegalnego?

lukaszhuras napisał:
A tak na poważnie to co by miało być w tym nielegalnego?

Właśnie nie wiem co, ale skoro wszystkie tego typu strony licytują tylko towary a nie pieniądze, to coś musi być nie tak. Czytałem gdzieś kiedyś, że tzw. "licytacja o dolara" jest w Polsce nielegalna, więc stąd moje pytanie. Nawet serwis kuppieniądze.pl licytuje tylko centy i dolary, a nie złotówki. Ja pytam dlaczego? Coś musi być nie tak.

Powrót