Czy ma znaczenie w DE że w PL pobierałam rodzinne

• Autor wątku Autor wątku gaijinv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gaijinv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jak wyżej a propo socjalu w Niemczech nie ważne ile czego tam dają bo to już dawno wyczytałam, chodzi mi o to że tak pod koniec tego roku z mężem na stale wyjeżdżamy do Niemiec z racji tego że ja mam obywatelstwo a on ma możliwość załatwienia mamy rocznego syna wszystko już wiemy jakie mieszkanie jaka kaucja ile na dziecko nam się przysługuje tylko... dwa lata temu siostra męża wyjechała do Niemiec i pytaliśmy się jej jakie papierki są potrzebne wyjaśniła... tylko zarzeka nam się że jeżeli chcemy mieć dotacje do czynszu oraz kindergeld nie możemy mieć żadnej zapomogi tutaj w Polsce żadnego rodzinnego dotacji do czynszu etc... wydaje mi się to trochę naciągane i jakiś jej wymysł czy jest ktoś kto mógł by mi odpowiedzieć na to pytanie?? jeżeli jest to ważne to ona mieszka w braunschweig my tam również będziemy...

Polsce żadnego rodzinnego dotacji do czynszu etc... wydaje mi się to trochę naciągane i jakiś jej wymysł czy jest ktoś kto mógł by mi odpowiedzieć na to pytanie?? jeżeli jest to ważne to ona mieszka w braunschweig my tam również będziemy...
Będąc na socjalu siostra ma rację.
Nie możesz być w Polsce zameldowana pobierać pieniądze
lub posiadać majątek nie zgłoszony .
Mąż przez 3 miesiące nie ma prawa do żadnej pomocy jedynie rejestracja w bezrobociu.

Trzeba w Polsce zgłosic zakonczenie pobierania rodzinnego bo i tak zaswiadczenie bedziesz zalatwiac....a kindergeld zanim dostaniesz, to wszystko sprawdza....okolo 6 miesiecy korespondencji z Polska.....taka rzeczywistosc

marian1 napisał:
Będąc na socjalu siostra ma rację.
Nie możesz być w Polsce zameldowana pobierać pieniądze
lub posiadać majątek nie zgłoszony .
Mąż przez 3 miesiące nie ma prawa do żadnej pomocy jedynie rejestracja w bezrobociu.

Czyli w momencie jak będę wyjeżdżała to muszę się z PL całkowicie wymeldować?? a co do majątku to na pewno chodzi o mieszkanie np. własnościowe to nie nie dorobiłam się jeszcze :) ale ja tam w Niemczech nie będę korzystała z socjalu jako tako bo na 4literach siedzieć nie będziemy mąż ma tam już zaklepaną prace w fabryce był już tam tydzień temu i załatwiał z tym że praca będzie dopiero na wrzesień. Chodzi mi o sam fakt kindergeld oraz dotacji do czynszu bowiem że jak zarabia się nie więcej niż 1500euro to ma się dotacje do czynszu i nie wiem czy jak w Polsce puki co będę pobierała rodzinne to czy mnie to nie zdyskwalifikuje w Niemczech, bo u nas rodzinne to jest forma socjalu...

nie musisz sie wymeldowywać z Polski, Niemców nie interesują zagraniczne twoje meldunki

ale chyba nie masz zamiaru pobierać tam dopłaty i rodzinnego skoro nie będzie Cie tam ,na to chyba prawo polskie nie pozwala

że jak zarabia się nie więcej niż 1500euro

niekoniecznie ,bo na jedna osobę to wystarczająco ,wiec dopłata sie nie należy

Ostatnia edycja:
nie no jak już wyjadę do DE to odpowiednio wcześniej tutaj w Polsce zrezygnuje z rodzinnego bo wiem że to nie jest zgodne z prawem a kłopotów nie chce. A tak w ogóle to ja tak czy siak będę musiała pobrać dokumenty z polski o rodzinnym i je przetłumaczyć na niemiecki żebym mogła tam dostać kindergeld a warunek jest taki tam że dziecko musi przebywać pod wskazanym adresem wraz z opiekunami prawnymi. Czyli wychodzi na to że nie będę miała problemu pobierać w DE kindergeld jeżeli odpowiednio wcześniej czyli np. 2 miesiące przed wyjazdem w Polsce zrezygnuje z niego. 1500euro podzielić na w tym momencie 3osoby bo ja za nim załatwię żłobek do małego i sama znajdę jakąś pracę to trochę minie.

Powrót