Czy mam możliwość zwrotu alimentów?

• Autor wątku Autor wątku Ciahosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ciahosz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Z góry przepraszam, jeśli piszę w złym miejscu.

Otrzymuję alimenty od mojego ojca przez komornika. W grudniu ojciec stracił pracę ale w styczniu dostałam jeszcze pieniądze. Gdy w lutym konto było puste a termin już minął zadzwoniłam do kancelarii by dowiedzieć się jak postępować dalej. Dowiedziałam się, że by pójść do funduszu alimentacyjnego muszę nie dostawać pieniędzy przez trzy miesiące. Czyli miałam czekać do 15 kwietnia. Poszłam tam 20 kwietnia. Tydzień musiałam czekać na zaświadczenie, dziś minął ten tydzień, poszłam do funduszu. okazało się, że muszę załatwić tone papierów i zaświadczeń i że jeśli zdążę do 30 kwietnia z tym wszystkim czyli do poniedziałku dostanę zwrot pieniędzy za kwiecień. A co z lutym i marcem? Utrzymuję się tylko z alimentów i stypendium. Rozumiem, że mops nic mi nie jest winien ale wyrok jest wyrokiem. Czy mogę ubiegać się zwrotu od komornika? Czy może ten zwrot otrzymam gdy ojciec będzie miał już pracę?

aha i jeszcze fundusz... czy będę dostawała taką samą sumę pieniędzy czy coś się zmieni?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Fundusz wypłaca najwiecej 500 zl-zaległych alimentów niestety nie wypłaca.
I na zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjii czeka sie dwa miesiace a nie trzy.
Dziwne,że musisz na takie zaswiadczenie czekac tydzien czasu-ja osobiscie zawsze dostaje od ręki.
A czy dostaniesz kiedys zwrot zaległych alimentów?-może tak,jak tatusiowo sie polepszy.Ale jak bedzie wyplacał Tobie FA i ojciec by sie gdzies zatrudnił-to komornik najpierw naleznosci bedzie sciągał dla FA.I jak sie wyrobisz ze wszystkimi dokumentami do 30 kwietnia to dostaniesz alimenty jeszcze za kwiecien.

Kazali czekać trzy miesiące. A jeśli chodzi o zaświadczenia... zawsze czeka się tydzień, mimo że robią je przy mnie :/ i jeszcze trzeba płacić 6 pln... ponoć tylko tam się płaci. ale to nie jest największy problem. Ja dostaję 300 pln, czy to oznacza że nadal tyle będę dostawała?

Niestety nie wyrobię się z papierami. nie ma mojego dziekana i nie mam jak dostać zaświadczenie, że się uczę.

Czyli szansa na zwrot tych zaległych pieniędzy jest?

Jezeli masz zasadzone 300 to z FA tez dostaniesz 300.
Jak ojcu sie kiedys polepszy to moze odzyskasz te zalegle alimenty.
Za wydanie zaswiadczenia o bezskutecznej egzekucjii placisz 6 zl-dziwne bo to tez nic nie kosztuje

złóż w poniedziałek wniosek o FA i poproś o zawieszenie postępowania do czasu złożenia kompletu dokumentów, tym sposobem nie stracisz świadczeń za kwiecień

Powrót