CZY MAM PRAWO DO MIESZKANIA BYŁEGO MĘZA ???

• Autor wątku Autor wątku kater
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kater

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
WITAM
MAM PROBLEMIK ;/ WŁASNIE SIE ROZWIODŁAM ALE MIESZKAM RAZEM Z BYŁYM W MIESZKANIU KTORE BYŁO JEGO PRZED SLUBEM TZN ON JEST GŁOWNYM LOKATOREM ALE MIESZKANIE JEST SPOŁDZIELCZE.
JA JUZ MAM DOSC MIESZKANIA Z NIM CZY MAM JAKIES PRAWA DO TEGO MIESZKANIA? ZAPROPONOWAŁAM MU ZAMIANE NA KAWALERKE Z DOPŁATĄ ALE ON SIE NIE ZGADZA BO NIE MA ZAMIARU SIE WYPROWADZIC,MAMY DZIECKO KTORE JEST POD MOJA OPIEKĄ.O CO MOGE SIE UBIEGAC? CZY MOGE O COKOLWIEK? CHODZI MI O TO CZY ON MUSI MNIE SPŁACIC JESLI JA SIE WYPROWADZE?CZY TO MIESZKANIE JEST WSPÓLNOTA MAŁZENSKĄ?
O CO TU QRCZE CHODZI? :P

Wyłącz caps lock!
Mieszkanie jest własnościowe czy lokatorskie?
Jeśli własnościowe, to przy podziale majątku dorobkowego możesz żądać rozliczenia nakładów poczynionych na majątek osobisty męża (czyli to mieszkanie). Będzie to jakaś tam kwota pieniędzy. Prawa do mieszkania nie zyskasz.

:( czy naprawde nikt nic nie wie na ten temat? :(
tyle odwiedzin a tylko jedna odp
mieszkanie jest SPÓLDZIELCZE

Proszę pamiętać, że spółdzielcze prawa do lokalu to : lokatorskie lub własnościowe + odrębna własność.
Niestety wkład mieszkaniowy/budowlany oraz przydział lokatorskiego/własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego został wpłacony i wydany na Pani męża przed zawarciem związku małżeńskiego.
Może Pani to jeszcze raz sprawdzić.
Proszę się zastanowić na podziałem majątku. Może jest wspólny sprzęt agd, rtv, auto.
Sąd nie rozstrzygnął w wyroku rozwodowym o sposobie z korzystania z lokalu?

dziekuje za odp
jesli chodzi o sprzety domowe to z tym nie ma problemu,wszystkie popiery są na moją babcie i to ja sama spłacałam te przedmioty,on nic sie o to nie czepia,ale chodzi mi o mieszkanie ,nie chce z nim mieszkac kłucimy sie itp nie chce zeby dziecko na to patrzyło a jakos nie potrafimy sie dogadac wiec chce sie wyprowadzic,myslałam ze on ma obowiazek zapewnic nam jakies lokum albo ze powinien jakos spłacic nas.czy jakbym załozyła sprawe o zadecydowanie o mieszkaniu,podkreslam ze nie chce z nim mieszkac to czy sad moze zasądzic aby on mnie spłacił?

Jeżeli w wyniku podziału majątku sąd ustali, że mieszkanie zostaje w Pani rękach to Pani będzie musiała spłacić byłego małżonka.
Jeżeli udowodni Pani, że poniosła nakłady na mieszkanie - spłata będzie adekwatnie mniejsza.
Proszę zastanowić się nad złożeniem pozwu o alimenty na dziecko + ewentualnie na siebie.

a w ajki sposob odzyskac od bylego wspolmalzonka polowe kosztow utrzymania mieszkania, jezeli sie do niczego nie doklada?

Wysyłasz do byłego (lub jeszcze i obecnego) współużytkownika lokalu przedsądowe wezwanie do zapłaty wyliczonej części opłat. Dajesz termin 7, 14 lub więcej dni na zaspokojenie roszczeń. Jeśli brak odzewu - występujesz z pozwem do sądu.

Powrót