Czy mam prawo do otrzymania listow z niemieckiego sadu po polsku??(i nie tylko)

• Autor wątku Autor wątku Vairloff
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vairloff

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Miałem taka sytuacje na początku roku: Wracałem z Holandii w nocy z 1.01 na 2.01 (wyjechałem o 18.30) zatrzymała mnie niemiecka policja do kontroli i zrobili test na narkotyki. Wyszła jakaś zawartość THC na teście ( 4 tyg w Holandii, nie paliłem od tygodnia). zażądałem próbki krwi wiec wzięto mnie na komisariat i wezwano lekarz który próbkę pobrał. potem szantażowano mnie(tego nie udowodnię wiec się nie czepiam), ze nie wypuszcza dopóki nie zapłacę 250 euro na poczet mandatu (wszystko co miałem zostawili na paliwo po moich błaganiach bo tez nie chcieli). To wszystko było ok i do tego nic nie mam. Ale dalej zaczęły się cyrki: funkcjonariusze kazali mi siedzieć 24 h w samochodzie bez jedzenia picia przy -5 stopniach na dworze, nie moglem się dogrzewać autem bo jak napisałem wcześniej zostawili mi na styk na paliwo, (na ostatnie 100 km brakło i znajomy musiał dowozić) przyjeżdżali co 2 h sprawdzać czy jestem. I tutaj pierwsze pytanie: czy mam prawo zaskarżyć tych policjantów o znęcanie się (jeżeli uważali, ze jestem pod wpływem powinni mnie zostawić w areszcie na te 24 h, zapalenia płuc dostałem dopiero teraz się wyleczyłem i mam siły zajmować się ta sprawa).
I druga sprawa: gdy wychodziłem z komisariatu podpisałem papier, ze nie zgadzam sie z ich opinia i chce złożyć wyjaśnienia. Po jakiś 2 miesiącach przyszło jakieś pismo z policji niemieckiej po niemiecku (bez miejsca na wyjaśnienie), a 2 tyg później przyszedł mandat do zapłacenia na 640 e tez po niemiecku (wyników badania krwi w ogóle nie dostałem). W takim razie pytanie: czy te pisma w ogóle się liczą i czy mam prawo żądać pism po polsku?? jestem Polakiem i nie rozumiem niemieckiego. Nie chce unikać mandatu, zapłacę jeżeli okaże się zasadny ale chciałbym trochę szacunku, a potraktowano mnie (nie boje się użyć twego słowa) po nazistowsku.
Z góry dziękuje za odp

Ostatnia edycja:
Powrót