Czy mam prawo do powielania własnego artykułu?

• Autor wątku Autor wątku Prawniczka25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prawniczka25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.

Napisałam artykuł do gazety X i został on opublikowany. Nie podpisywałam żadnej umowy ani nie otrzymałam wynagrodzenia. Ten sam artykuł zamieściłam potem na innym serwisie informacyjnym ze źródłem do gazety X oraz moim imieniem i nazwiskiem jako dane autora.

Gazeta X się do mnie odezwała, że w momencie opublikowania przez nią mojego artykułu, ona stała się jego właścicielem. Zażądała umieszczenia logo przy artykule i w przyszłości zaprzestania takiego działania.

Przeczytałam Ustawę o prawie autorskim oraz Ustawę o prawie prasowym i nie zauważyłam tam żadnego rozporządzenia nawiązującego do takiej praktyki. Mój wniosek jest taki, że twórca (autor) pozostaje twórcą, chyba że sprzedał swoją własność lub oddał na zasadzie licencji.

Pytania:
- czy jak napisałam artykuł, który został opublikowany i rozpowszechniony przez gazetę X, w tym samym momencie straciłam do niego prawa?
- czy każda redakcja w momencie publikacji staje się właścicielem materiału?
- czy mam obowiązek zamieszczenia logo przy artykule?

Rozumiem, że potrzebuję zezwolenia gazety na publikację materiałów od niej, ale zastanawia mnie, jak to jest w przypadku, gdy materiały są mojego autorstwa i czy gazeta ma prawo dyktować mi warunki, skoro nie było ani umowy, ani wynagrodzenia.

Łączę pozdrowienia,
Ciekawska Prawniczka25

Takie kwestie powinny być zawarte w umowie między autorem a wydawnictwem – to na przyszłość. Jeśli jej nie ma to nie widzę żadnych przeciwwskazań do dalszej publikacji utworu. Gazeta nie ma prawa do żadnych roszczeń. Można co najwyżej wspomnieć, że pierwotnie ukazał się on tutaj a tutaj.

- czy jak napisałam artykuł, który został opublikowany i rozpowszechniony przez gazetę X, w tym samym momencie straciłam do niego prawa?
Nie. Masz pełnie praw, prawa autorskie można przenieść (majątkowe) tylko na piśmie pod rygorem niewaznosci z zaznaczem pól eksploatacyjnych na jakie sie przenosi.. etc.
- czy każda redakcja w momencie publikacji staje się właścicielem materiału?
Nie. Pani udzieliła im tylko licencji.
- czy mam obowiązek zamieszczenia logo przy artykule?
Nie. Nie musiała Pani nawet podawać linka do gazety.

Powrót